Republika Srpska

Megatrendovi u poslovanju, digitalizacija menadžmenta i nova organizaciona kultura – ključni izazovi za menadžere u regionu

U Banjaluci održan drugi Poslovni forum menadžera Republike Srpske

Menadžment u regionu se sporo i neefikasno prilagođava trendovima, menadžeri se često nalaze između suprotnih, čak konfliktnih i isključujućih interesa ciljnih javnosti sa vrlo različitim očekivanjima, načini rada sa ljudima su zastarjeli i neefikasni, pa su kontinuirano lično usavršavanje, praćenje megatrendova i promjena organizacione kulture prioriteti menadžmenta u regionu – glavni su zaključci i poruke drugog Poslovnog foruma menadžera Republike Srpske.

Poslovni forum menadžera Republike Srpske, u organizaciji Centra za edukaciju “Pro Educa” iz Banja Luke, održan je danas u Banjaluci. Forumu je prisustvovalo preko 200 učesnika – rukovodilaca i menadžera iz privatnog i javnog sektora, predstavnika institucija sa državnog, republičkog i lokalnog nivoa, ali i stručna javnost i mediji.

“Drugi poslovni forum menadžera Republike Srpske je okupio više od 200 učesnika i drago nam je da danas ovdje imamo veliki broj preduzetnika, vlasnika i rukovodioca iz privatnog sektora, ali i da imamo dosta ljudi iz javnog sektora, te predstavnike opština. Teme ovog Foruma menadžera su teme za koje su menadžeri u Republici Srpskoj iskazali interesovanje tokom istraživanja koje smo radili prije 6 mjeseci, tako da je današnji Forum nastavak kontunirane edukacije, jer je jako važno, s obzirom na sve promjene koje se dešavaju na našem tržištu, da se menadžeri i u javnom i u privatnom sektoru što više dodatno usavršavaju” rekao je Dragan Močević, iz Centra za edukaciju Pro Educa.

“Moje predavanje na Forumu menadžera se bazira na jednoj poznatoj rečenici “Kultura može da pojede strategiju za doručak”. Problem je u tome da specifična organizaciona kultura naših preduzeća jednostavno onemogućava izvršenje strategija, ma kako nove i dobre one bile. Prvo i osnovno što treba učiniti je promijeniti stil rada i rukovođenja sa ljudima, koji je na našim prostorima potpuno kompromitovan, a ono što je trend broj jedan kada su u pitanju kompetencije menadžera svakako je sposobnost uticanja na saradnike” izjavio je Brane Gruban, direktor Dialogos strateških komunikacija. 

“Smatram da će ovo što smo danas čuli biti jako korisno u našem daljem radu, posebno informacije i podaci o zemljama iz okruženja. Velika većina nas posluje u, mogu slobodno reći - zatvorenom okruženju, pa nam smo često uskraćeni za ovakva i slična predavanja i iskustva. Ja sam prvi put na forumu ovakve vrste i zaista sam zadovoljna, a posebno mi je drago što u publici vidim mnogo dama i što će biti riječi o ženama menadžerkama”, izjavila je Snježana Balać, generalna direktorica kompanije “Mega Trade”.

Tokom Foruma je bila organizovana i  panel diskusija “Izazovi za menadžere 2020”, tokom koje se govorilo o najpotrebnijim kompetencijama menadžera u narednih 5 godina, značaju komunikacijskih vještina menadžera, najnovijim trendovima u oblasti edukacije menadžera, ali i ličnim iskustvima iz menadžmenta.

 
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog