Vijesti

Odata počast oslobodiocima Banjaluke (FOTO)

Povodom Dana grada Banjaluka 22. aprila, dana na koji je prije 71 godinu u Drugom svjetskom rat oslobođen ovaj grad, danas su na spomenik palim borcima NOR-a brojne delegacije položile vijence.

Vijence su položili delegacija Grada Banjaluka predvođena gradonačelnikom Slobodanom Gavranovićem, delegacija SUBNOR-a, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, delegacija Vlade RS koju je predvodila premijer Željka Cvijanović i delegacije mnogih drugih udruženja, organizacija, kao i političkih stranaka.

Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, istakao je da se danas slavi Dan grada, dan slobode i odaje počast onima koji su tu slobodu iznijeli na svojim leđima, a mnogi od njih položili su svoje živote za tu slobodu.

"Banjaluka ima veliku antifašističku tradiciju, svaki peti stavnovnik tadašnje Banjaluke izgubio je život u Drugom svijetskom ratu", kazao je Gavranović dodajući da treba postojati vječno sjećanje na žrtve.

Slaveći slobodu i svoj praznik Banjaluka prema riječima Gavranovića ima mnogo razloga da se raduje jer je od male varoši sa 25.000 stanovnika izrasla u regionalni centar sa preko 200.000 stanovnika.

Vijenac na Spomenik palim borcima NOR-a položila je i delegacija banjalučke organizacije SUBNOR-a, čiji je predsjednik Rade Džajić ocijenio da fašizam tada nije uništen i da se u novije vrijeme ponovo širi.

"Banjaluka je imala veliki značaj za NDH, jer su u njoj bili postavljeni temelji Pavelićeve vlade. Hitler je svojoj komandi u Banjaluci pisao da se ovaj grad mora zadržati i da će, ako je potrebno, poslati pojačanje", podsjetio je Džajić.

On je rekao da su partizanske jedinice uspjele osloboditi Banjaluku 22. aprila, kada je za građane nastupila sloboda.

U ime predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika vijenac su položili njegov savjetnik i generalni sekretar Miladin Dragičević i Siniša Karan.

Vijence su položili i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, delegacije Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata i njihovih potomaka, Gradske organizacije porodica poginulih i nestalih boraca i zarobljenih civila, Gradske Boračke organizacije, banjalučkog Udruženja ratnih vojnih invalida otadžbinskih ratova, Saveza logoraša Republike Srpske, bratskih gradova Banjaluke i gradskih organizacija političkih partija.

Dan grada Banjaluka danas se obilježava nizom manifestacija, a između ostalog u centru grada održava se ulična atletska trka.

Izvor: Mondo
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog