Vijesti

"Pukla" koalicija srpskih partija oko prijedloga za rješavanje pitanja Ustavnog suda BiH

Kratkotrajni savez srpskih partija oko izbacivanja stranaca iz Ustavnog suda BiH čini se da je definitivno pao nakon žestokog verbalnog rata predstavnika SNSD-a i SDS-a u vezi s tim da li treba formirati interresornu radnu grupu, za šta se zalaže SDS kako bi se našlo rješenje u parlamentu BiH, protiv čega je SNSD, jer smatra da bi to značilo ignorisanje dogovora srpskih stranaka u Banjaluci.

S jedne strane, Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u parlamentu BiH, ističe da podrškom formiranju radne grupe SDS pokazuje da je "mlađi brat" u koaliciji sa bošnjačkim strankama i da je pokazao dodvoravanje Šefiku Džaferoviću iz SDA, koji je, kako je istakao, na raspravi o Ustavnom sudu BiH rekao da pristaje na promjene u toj instituciji, ali pod uslovom da se izmijeni i Dejtonski sporazum.

Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a, pak, sa druge strane, ističe da je SNSD ponovo pokazao da referendumom manipuliše u predizborne svrhe i da odbijanjem rasprave unutar interresorne grupe pokazuje da mu nije namjera da dođe do promjena u Ustavnom sudu. "Mi smo ostali šokirani kad smo shvatili da SNSD zapravo ne želi odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda.

Jer da žele usvojiti takav zakon, ne vidim kako bismo to mogli uraditi ako o tome ne razgovaramo sa drugom stranom. Na samoj sjednici iz diskusija bošnjačkih poslanika vidljivo je da su i oni svjesni da strane sudije moramo zamijeniti domaćim jer je to obaveza za evropski put", rekla je ona. Košarac, pak, ističe da je SDS izigrao dogovor iz Banjaluke srpskih partija s predsjednikom Republike o tome da se ide na referendum ako u roku od 120 dana u parlamentu ne dođe do promjene zakona. "Mladen Bosić se ponaša kao samostalni strijelac koji igra veoma opasnu igru, jer se tim zaključkom koji su oni usvojili s Bošnjacima u stvari pokazuje ignorantski odnos prema zaključcima institucija RS, uključujući i Narodnu skupštinu RS", rekao je on.

Pandurevićeva smatra da SNSD zloupotrebljava dogovor iz Banjaluke. "Zašto smo se tamo sastali? Valjda je cilj da se riješimo stranih sudija. Ne sporimo mi da se raspiše referendum, ali da on bude nakon lokalnih izbora da ne bi bio predmet političkih manipulacija", kaže ona. U prijedlogu Kolegijuma Predstavničkog doma, koji je usvojen u srijedu naveče, navodi se da interresorna radna grupa treba da utvrdi šta je potrebno promijeniti u ustavnopravnom sistemu BiH da bi bio predviđen drugačiji način izbora troje sudija Ustavnog suda, koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, uz konsultacije s Predsjedništvom BiH. U radnoj grupi bili bi članovi oba doma parlamenta BiH i sudije Ustavnog suda BiH. Ovo je predloženo nakon što nije usvojeno drugo negativno mišljenje Ustavnopravne komisija na Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, čiji su predlagači bili poslanici iz klubova SNSD-a i SDS-a, čime su iscrpljene sve mogućnosti da on ostane u daljoj parlamentarnoj proceduri.

Nikola Kovačević, savjetnik ministra pravde RS, kaže da u FBiH ne postoji politička volja da na nivou BiH bude donesen novi zakon o Ustavnom sudu. "Politička volja ne postoji jer strane sudije služe interesima FBiH. Neki od primjera su ocjena Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda, odluka o Zakonu o državnoj imovini, te o 9. januaru kao Danu RS", naveo je on. Momčilo Novaković, poslanik NDP-a u parlamentu BiH, rekao je da bi trebalo učestvovati u interresornoj radnoj grupi. "U ovom trenutku nemamo bolje rješenje od formiranja ove radne grupe. Moramo početi ozbiljne pregovore stranaka i naroda u parlamentu BiH o izboru stranih sudija da bismo došlo do kvalitetnog rješenja", rekao je on.

Izvor: Nezavisne
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog