Vijesti

Lokalni izbori u BiH će biti raspisani bez Mostara

Rješenje za grad Mostar i usvanjanje Izmjena izbornog zakona koje bi omogućile izbore u ovom gradu neće biti donesene do 4. maja kada Centralna izborna komisija BiH raspisuje lokalne izbore.

Iz stranaka koje čine vlast na državnom i federalnom nivou su na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH koja je održana u srijedu najavili da "nikad nije bio bliže dogovor o Mostaru".

Međutim, koliko su udaljeni stavovi pokazalo je glasanje nakon višesatne rasprave. Nijedan od tri prijedloga (SDP-DF, SDA-SBB i HDZ) nije dobio potrebnu većinu.

Tako je, recimo, za prijedlog SDA-SBB od mogućih 39 poslanika glasalo 16. Za HDZ-ov prijedlog glasalo je tek pet poslanika a DF-ov prijedlog rješenja za Mostar je imao tri glasa više.

Već ujutro su iz opozicionih stranaka u Parlamentu BiH, prvenstveno iz DF-a i SDP-a najavili da će sva tri prijedloga biti oborena i da već postoji dogovor "ispod stola" između dvije najjače mostarske stranke, SDA i HDZ-a.

Iako su iz navedenih stranka demantovali navode o dogovoru, ispostavila se tačna tvrdnja da nijedan prijedlog neće dobiti potrebnu većinu.

Iz Demokratske fronte i SDP-a su uputili zahtjev Kolegiju Predstavničkog doma za održavanje posebne sjednice o Mostaru 4. maja na kojem bi se raspravljalo o njihovom prijedlogu rješenja pitanja Mostara. Međutim, takav prijedlog je odbijen te će se o Mostaru raspravljati tek 11. maja.

"Nema svrhe raspravljati o ovom prijedlog koji nije usaglašen tako da će njihov prijedlog ići na sjednici 11. maja", kazao je za N1 Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg ZD PS BiH.

Kako sada stvari stoje, konačni prijedlog za Mostar dat će vrhovi stranaka SDA, HDZ-a i SBB-a.

"Prijedlog DF-a i SDP-a koji su predstavili juče nije prihvatljiv SDA-u i SBB-u iz Mostara", kazao je Fazlić.

Da li će prvomajski praznici donijeti neko usaglašeno rješenje za Mostar, ostaje da se vidi. Činjenica je da će lokalni izbori biti raspisani bez Mostara i da je Mostarcima već osam godina oduzeto osnovno ljudsko pravo, pravo na izbor. 

Izvor: N1
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog