Vijesti

Dodik: Podnosim ostavku ako opozicija okupi 40.000 ljudi

Ako opozicija na protestima okupi 40.000 ljudi, kako najavljuje, podnosim ostavku i neću se više baviti politikom, kaže predsjednik Srpske Milorad Dodik u intervjuu za Blic.

Dodik ističe da vlast neće organizovati kontraprotest, već miting za Republiku Srpsku. Uvjeren je da je podrška politici koju vodi danas najveća u Srpskoj.

Politika rukovodstva takozvanog Saveza za promjene nema podršku naroda, jer sve što rade, rade na štetu Republike Srpske, ističe Dodik. Predsjednik Srpske dodao je i da je namjera najavljenog protesta, prikazanog kao borba za socijalna prava, prikrivanje izdaje u Sarajevu.

Mi ćemo okupiti ono što je naša podrška i nećemo se takmičiti sa tima. Uvjereni smo da je podrška politici koju vodimo danas najveća u RS. Sve ankete govore da se SDS survao na 11 odsto podrške. Ta partija, koja je ušla u parlament sa 24 poslanika, sada ima 18. SDS nije izdajnička partija, ali ovo što ima od rukovodstva potpuno je izdajnički, rekao je Dodik.

Da SDS ne vodi pravu politiku, kaže predsjednik Dodik, prepoznali su i njihovi ljudi, inače, kaže, ne bi izlazili iz kluba poslanika. U narednih mjesec dana će otići još troje, tvrdi Dodik i dodaje da narod to zna. Zato kaže vlast u RS organizuje miting podrške stabilnosti Srpske, a Dodik će, kako ističe, lično preuzeti odgovornost za one koji na njega doću. Da je opozicija samo skupina koja je zalutala u politiku, kaže Dodik, pokazuje i nepoštovanje dogovora o referendumu o Danu Republike.

Rekli smo da ćemo čekati 120 dana za donošenje Zakona o Ustavnom sudu BiH, to je isteklo, pozvao sam ih, nisu htjeli da dođu jer su uvrijeđene strine. Veoma je teško biti vlast deset godina, ali možete misliti kako je frustrirajuće biti deset godina opozicija. Oni su izgubili sve izbore od 2006. Bosić je sve izgubio u konkurenciji sa mnom, a neće me pobijediti ni na lokalnim izborima, istakao je Dodik.

Istakao je i da će pokušati još jednom sazvati sastanak, ali da je, od sada, njegov prijedlog da referendum bude održan na dan izbora. Govoreći o predstojećim izborima, Dodik je istakao da sve ankete govore da vladajuća koalicija ima povjerenje naroda. SNSD će, kaže Dodik, i ove godine biti na strani pobjednika. Kandidat za gradonačelnika Banjaluke će uskoro biti izabran u stranačkim strukturama ove stranke.

Svi znaju iza koga stoji SNSD. Iza tog kandidata DNS, SP i neke druge novoformirane partije i značajan broj nevladinih organizacija. Po anketama to ime nosi gotovo duplo više glasova nego Dragan Čavić, koji sada blebeta da ga se neko boji. On je sav u strahu za sebe, naglasio je Dodik.

Komentarišući izjave opozicije kako je budžet Srpske pred kolapsom, Dodik je rekao da je to samo laž koja traje, a te riječi mogle su se čuti i prije pet godina. Budžet je stabilan, a plate i penzije nisu, niti će biti ugrožene, tvrdi predsjednik Srpske. Govoreći o sudbini Banke Srpske, Dodik je istakao da će ona ići u rekonstrukciju, koja bi trebalo da kroz pet do deset godina obezbjedi povrat svih depozita koji su zatečeni. Ipak kaže, to je odluka koju donosi Agencija za bankarstvo, a na koju on ne može da utiče.

Izvor: RTRS 
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog