Vijesti

Obilježene 24 godine od formiranja Specijalne brigade Garde "Panteri"

Polaganjem vijenaca na centralni spomenik oslobodiocima, u Bijeljini su danas obilježene 24 godine od formiranja Specijalne brigade Garde "Panteri", čijih je 100 boraca poginulo u stvaranju i odbrani Republike Srpske.

Vijence su položili saborci, predstavnici Udruženja veterana Garde "Panteri", delegacija Boračke organizacije i narodni poslanik Zlatko Maksimović.

U ime veterana ove elitne borbene jedinice Savo Miličić podsjetio je na njihov slavan ratni put od Smoluće, Kupresa, brčanskog, majevičkog i srebreničkog ratišta, do Sarajeva, svuda gdje se od neprijatelja branio srpski narod.
Kroz Gardu je tokom rata prošlo oko 2.000 boraca, 800 ih je ranjeno, neki i po pet puta.

"Da ne zaboravimo i da nikad više ne zatrebamo", poručio je Miličić.
Nekadašnji gardista Rado Danilović četiri puta je ranjavan u borbama, dva puta na brčanskom ratištu, jednom na Majevici i posljednji put na sarajevskom ratištu.

Kaže da na osnovu svojih ranjavanja nije ni tražio utvrđivanje invalidnosti, jer su saborci ginuli ili su bili osakaćeni, a svi sposobni nastavljali su borbe za odbranu srpskog naroda i Republike Srpske.
U ime Gradske boračke organizacije, Slaviša Savić je na dan formiranja Garde "Panteri" rekao da je to bila jedna od najelitnijih jedinica Vojske Republike Srpske.

"Ponosni smo na gardiste i dok postojimo i poštujemo žrtve živjeće i one", zaključio je Savić.

Izvor: Srna

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog