Svijet

Hrvati traže 42 hiljade sezonaca!

Hrvatska privreda suočava se sa velikim opštim problemom – nedostatak sezonskih radnika. Ove godine Hrvatima će biti potrebno i do 42.000 sezonaca.

Trenutno u Hrvatskoj nedostaje veliki broj sezonskih radnika pogotovo u djelatnostima trgovine i turizma.

Od početka ove godine od kraja februara upućeni su veći zahtjevi poslodavaca za sezoncima pa bi njihov broj za ovu godinu mogao i da premaši 42.000 sezonaca prošle godine.

U 2015. godini u turizmu i ugostiteljstvu bilo je ukupno zaposleno 21.877 sezonskih radnika, a u ovoj se godini svakako očekuje veća i jača potražnja, što zbog rasta turizma i očekivanih boljih rezultata tako i zbog odliva ugostiteljskih radnika u EU, pa bi broj sezonskih radnika samo u ugostiteljstvu mogao da poraste i do 30.000.

“U ovom trenutku uprkos trudu HZZ-a zainteresovanih za posao je bilo svega 10 odsto, pa se postavlja pitanje kako to da tako veliki broj nezaposlenih ljudi nije zainteresovano ni da čuje uslove zaposlenja”, rečeno je na sastanku ministarke rada i penzionog sistema Nade Šikić i Antona Klimana, ministar turizma zajedno sa predstavnike HUP-a u prostorima Ministarstva rada i penzionog sistema.

“Ukoliko se ne bi donijele operativne mjere koje su u ovom trenutku neophodne onda će se svakako biti potreban razgovor oko kvota za zapošljavanje stranaca “, zaključuje se u saopštenju Hrvatske udruženja poslodavaca.

Izvor: B92
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog