Republika Srpska

Banjalučki "Kosmos" ide ka boljim danima - Uskoro restruktuisnje firme i novi milionski poslovi

Ako je suditi po riječima Dušana Vještice, direktora Vazduhoplovnog zavoda "Kosmos", nekadašnjeg banjalučkog giganta čekaju bolji dani. Prema njegovim riječima, u dogovorima su poslovi vrijedni više miliona dolara, radi se na planu restrukturisanja firme, dok će neperspektivni dijelovi biti prodati zainteresovanim kupcima kojih, kako kaže, već ima.

Vještica je prethodnih dana razgovarao sa predstavnicima Ministarstva odbrane Republike Srbije i određenih kompanija, gdje je dogovorena saradnja koja bi posrnulom divu mnogo značila.

Bazirali smo se na dvije teme, na nastavak ugovora iz davne 1986. godine, po kojem su određena sredstva egipatske vojske došla na remont kod nas, a koja nismo mogli odraditi zbog rata. Ta sredstva se i danas nalaze kod nas, radi se o dva diviziona raketnog sistem Pečora i četiri radara P-12. Vrijednost remonta je pet miliona dolara - priča Vještica. 

Odgovor od egipatske strane očekuju u narednih 15 dana, ali, kako kaže, sve strane su zainteresovane te se nadaju povoljnom raspletu. Druga tema razgovora na prvu ne bi donijela toliki profit, ali dugoročno daje mogućnost da "Kosmos" stane na svoje noge i ima redovna primanja.

Dogovarali smo se o saradnji sa Vojskom Srbije, to jest remontu njihovih raketnih sistema. Trenutno spremamo ponudu za sve ono što mi možemo raditi od raketno-radarskih sredstava koje oni imaju i koriste, i vjerujem da ćemo uspjeti - kaže on. 

Ipak, svi ovi projekti su uzaludni ukoliko ne bude sprovedena restrukturacija poslovanja i funkcionisanja preduzeća.

Izvor: Ekapija
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog