Intervju

Dalibor Miljević: Zbog korupcije ne mogu doći do zaposlenja 5 godina!

Dalibor Miljević, nezaposleni inženjer poljoprivrede iz Banjaluke, nedavno je u saradnji sa međunarodnom organizacijom Transparency International u BiH režirao kratki film pod nazivom La La Land. Film je fokusiran na sistemsku korupciju u Republici Srpskoj, a Miljević između ostalog, u filmu tvrdi da je prilikom konkurisanja u Hidrometeorološkom zavodu RS čak 21 mjesec prije objave rezultata znao ime i prezime osobe koja će biti primljena u Zavod. On dodaje i da je u posljednjih pet godina u aktivnoj potrazi za poslom, ali da do sada nije imao sreće. Miljević identifikuje korupciju kao glavni uzrok činjenice da je još uvijek bez posla.

S.B. Šta je La La Land? 

La La Land je film koji govori o problemu koji postoji u ovom društvu, a koji se tiče koruptivnog zapošljavanja i nepotizma. To je problem koji je urgentan i koji je nažalost i mene zakačio kao i mnoge ljude u ovoj zemlji. Ovo je svojevrstan odgovor mene kao pojedinca na navedeni problem i smatram da bi koruptivno zapošljavanje trebalo dovesti u fokus.

S.B. Možete li nam ukratko nabrojati negativna iskustva koja ste imali prilikom traženja zaposlenja? 

Susretao sam se sa mnogim primjerima nepotizma i korupcije. U filmu sam obradio samo neke najkarakterističnije slučajeve kao što je Gradska uprava Banjaluka, Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za agrarna plaćanja, Republički hidrometeorološki zavod i Centar za razvoj i unaprjeđenje sela. Nažalost, postoji mnogo više  institucija u kojima smo primjetili koruptivna zapošljavanja, ali zbog dužine filma odlučili smo se samo za ove slučajeve. Međutim, cijeli projekat je zamišljen da s jedne strane ima film koji traje 30 minuta, a sa druge strane da ima internet sajt na kom će, osim filma, biti i neki linkovi, pojašnjenja, dokumenti i moj blog odnosno neka moja razmišljanja o ovoj problematici i situaciju u društvu. 

S.B. Da li posjedujete adekvatnu dokumentaciju koja bi potkrijepila sve vaše navode?

Sve što smo radili potkrijepljeno je dokumentima. Zbog dužine trajanja filma to nije bilo moguće inkorporirati u sam film. Postojaće internet sajt na kome će se vremenom objavljivati svaka od navedenih priča, mnogo šire i mnogo detaljnije. 

S.B. Zašto javnost nije upoznata za navedeni slučaj iz Hidrometeorološkog zavoda, da li je ovo prvi put da vi izlazite u javnost sa tim?

Ovo je prvi put da konkretno ja izlazim u javnost s tim, a upravo taj slučaj me i podstreknuo da napravim La La Land jer smatram da nije normalno živjeti u društvu u kom se 21 mjesec prije konkursa imenom i prezimenom zna ko će biti izabran na poziciju. 

S.B. Da li planirate dalje da nastavite da tražite posao ovdje ili planirate da idete u inostranstvo?

Zadržaću pravo da ne odgovorim na to pitanje. 

 

Razgovarao: Stefan Blagić
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog