Vijesti

Patriotizam po SNSD-u: Srce mi plače, ali suza nema

Da biste uspjeli kao političar u Republici Srpskoj, nije vam potrebno znanje iz bilo koje oblasti. Nije vam potrebna nikakva vizija razvoja: sela, grada, ekonomije, obrazovanja, zdravstva, niti društva u cjelini. Uopšte ne morate biti obrazovani, ne treba vam poznavanje stranog jezika, ne morate poznavati kompjuterske programe, društvene mreže, pa čak ni osnovni rad na računaru (moraju i „botovi“ od nečeg hljeba jesti). Ne treba vam ni prava fakultetska diploma, to već odavno ima da se kupi, i to kakvu vam srce poželi. E sad, sigurno se pitate – pa šta je onda potrebno?

Nije politika sprdnja, kako bi se moglo zaključiti iz uvodnih redova. Potrebno je dosta stvari, a najvažnije svakako su:

1. Morate imati odličnu želučanu kiselinu, koja može ekspresno da apsorbuje izgovorenu količinu laži i uvreda u sekundi, a da vam se pri tom obrazi ne crvene, te da pogled ni slučajno ne klizi ka dnu, pri čemu je neophodno čvrsto zadržati početno samopouzdanje koje ste spremili za TV kamere, odakle se, u političkim “one man show” emisijama, najefikasnije obmanjuju građani. U našem narodu za sve navedeno ima jedan unikatan termin koji glasi: „blagi teleći pogled“.

2. Za pojedine momente, uvijek morate imati spremnu dozu bahatosti i nije dobro da pokazujete poštovanje prema novinarskoj profesiji generalno. Prema ulizicama da, onako diskretno, ali uopšteno – o novinarima samo najgore.

3. Potrebno je da ste kafanski čovjek. „Uz narod“ se mora biti, a mi smo narod koji ne izlazi iz kafane. Uz ovu stavku benefit je ako umijete i zapjevati: Mitra, Miroslava, Baju, to je neka „top trojka“. Ako može, naravno. Ako ne – dovedeš Ćanu, Stoju, Vendi, i „sve gori“. Srpstvo je na nogama.

4. Patriotizam je obavezan, oko toga nema rasprave. To najbolje ide uz redovan odlazak u crkvu (parastosi i veliki religijski praznici), a još ako imate priliku redovnog druženja sa vladikama u najboljim hotelima i restoranima, onda je i sami Bog na vašoj strani. Partijska krila rastu k'o u anđela nebeskih.

5. Demagogija. Vjerovatno najvažnija stvar na spisku. Znate ono: nije šija nego vrat, nije konj nego dorat, itd… Bez demagogije ne možete zamjenjivati teze i cinično se keziti građanima u lice. Za to imaju i posebni kursevi, tako da – u zamjenu teza i kez treba redovno ulagati.

6. Zadnja stavka je lične prirode, ali nije zanemariva. Pokazala se efikasna i treba je spomenuti. Ljubavnica je takođe poželjna, ili čak više njih. To sigurno znači da ste već na poziciji direktora nekog javnog preduzeća, a to nosi značajne benefite. Kad se „u selu“ pročuje da imate više ljubavnica i da uopšte nemate problem sa tim, to vam otvara niz novih mogućnosti, a jedna od njih je i eventualna kandidatura za prvog čovjeka grada ili opštine, evo recimo, možda, na primjer, novog načelnika Gacka?

Što si veći „skandal majstor“ – lični napredak ti je izgledniji

Većinu ovoga o čemu sam pisao vrlo dobro je shvatio i generalni sekretar SNSD-a, koji je u ovonedjeljnom gostovanju u političkom magazinu „Sedmi dan“ na Herceg televiziji, što je i povod mog pisanja, bez razmišljanja odbio velikodušnu ponudu voditeljke, a koja je glasila: „Da li je kontroverzna izjava o patriotama i izdajnicima Republike Srpske bila lapsus, danak neiskustvu ili možda maraton za koji se nema snage?“, na šta je Luka Petrović kategorično odgovorio: „Ne, nije u pitanju nikakav lapsus, to je spin zlonamjernih medija! Ako ponovo i pažljivo pogledate moju izjavu na jutjubu, vidjećete da nisam narod nazvao izdajnicima, već sam rekao da svi oni koji dođu na protest SzP-a, podržavaju izdaju Republike Srpske. Podržavati izdaju i biti izdajnik, nije ista stvar“, uspio je izgovoriti „ortodoksni Trebinjac“, u svom sad već prepoznatljivo hladnokrvnom tonu.

Srce mi plače, ali suza nema.

Impresivno. To je bila, dakle, kombinacija stavke 5. i stavke 1. Demagogija, želudac i pogled. Mir, mir, mir – niko nije kriv. Ava, ava, ava – narod je krava.

I dok mnogi komentarišu kako Petrović, dospodin Luka, u svakom narednom nastupu u medijima ubrzava proces „političkog samoubistva“, što sam u nekom trenutku i sam pomislio, sjetih se ne tako davnih izjava njegovih najbližih saradnika i kolega, nakon čega prestajem sa „lakim prognozama“.

Lupetanje gluposti, demagogija i laganje građana, na političkoj sceni u Srpskoj, ne samo da nisu garant izborne eliminacije nekog pojedinca (političara), ili ne daj bože kompletne partije, već, naprotiv, u stvarnosti imamo potpuno suprotne primjere. Što veću glupost kažeš, što jače slažeš, što se ciničnije smiješ, što si veći „skandal majstor“ – lični napredak ti je izgledniji.

Sjećate se hita sa bivšim ministrom Nedeljkom Čubrilovićem (DNS) i udvostručenog broja putnika sa aerodroma u Trebinju? Dotični gospodin je, samo dvije godine nakon toga, postao predsjednik Narodne skupštine RS! Znate li kome smeta to? Nikom. Glasali smo.

Sjećate li se božićne izjave premijerke RS Željke Cvijanović o penzijama koje „ne kasne, nego su prolongirane“? Sjećate li se serije izjava iste osobe koja neumorno, kao papagaj, u Dnevniku RTRS-a ponavlja da Banka Srpske neće propasti, već će samo „biti restruktuisana“? Šta je bilo s bankom? Banka je bankrotirala. Šta je bilo sa Željkom? Ništa. Od nas ovakvih očekujem da postane srpska Kolinda ili možda gradonačelnica Banjaluke. Vjerujem da nikad do sada niste vidjeli osobu koja može u više rečenica manje reći, od naše drage premijerke. Ali, koga to sekira? Nikog. Daj fotelju i pusti me.


Dakle, šalu na stranu (ništa se nisam šalio), najpoznatiji hercegovački političar danas, gensek SNSD-a, itekako je shvatio koliko kratko pamćenje narod u Srpskoj ima, te koliko je malo šarene laže i srpske trobojke potrebno da se sve zaboravi. Luka to zna. Luka to koristi. Luka mirno spava.

O čemu je još govorio gensek SNSD-a, osim o borbi za “srcem za fotelje”?

Ni o čemu. Demagogija. Bezidejnost. Ispiranje mozga. Ponavljanje 100 puta izrečenog i sl. Izrazio je (očekivano) garanciju pobjede koalicije oko SNSD-a na narednim lokalnim izborima u Trebinju, ne sumnjajući u snagu timske igre kumova i partijskih drugova (nije spominjao koliko keša će iz ERS-a biti na terenu za izbore). Spominjao je visoke plate izdajnika iz SzP-a u Sarajevu (svoje plate i svojih partijskih kolega nije spominjao). Ekspresno je iznio i plan raspolaganja budžetskim sredstvima Grada Trebinja za naredne četiri godine. Ponovo je okrivio aktuelnog gradonačelnika Trebinja za propast pet miliona KM u Bobar banci (može li veća ironija?), kao i za odustajanje Rodoljuba Draškovića od izgradnje privatnog aerodroma u gradu na Trebišnjici (veći šamar SNSD ne bi popio ove godine, a i naredne dvije bi boljelo). Pravdao je osmogodišnje bitisanje Dobroslava Ćuka (SNSD) na čelu grada nekakvim „Trebinjem pod sankcijama“ i teškim vremenima. Obećao je kroz projekte HE Dabar 2 (grade ga 30 godina) i Dubrovnik 3 (ko zna kad i ko zna gdje), u elektroenergetskom sektoru, u narednih 5-6 godina zapošljavanje oko 400 radnika (u naletu emocija zamalo da do kraja izgovori „u narednih 100 godina“). Iznio je podatke o povećanju BDP-a u RS u proteklih deset godina, ustvrdio povećanje plata, penzija, smanjenje broja nezaposlenih (na šta je voditeljka s osmijehom dodala: „I na sve to, još produžen životni vijek!“). Kad se tad nisam šlogir'o, neću nikad. Između ostalog, saopštio je i informaciju da je tužio pojedine lokalne portale, zbog kako je rekao, pristrasnog, lažnog i zlonamjernog pisanja (ali nije rekao koliko „kilograma“ lokalnih portala je SNSD kupio u proteklom periodu u Trebinju, te koliko novih je pokrenuo u cijeloj RS).

Mnoge teme preskočio je Luka Petrović, mnoga pitanja mu nisu ni postavljenja, a na mnoga nije imao konkretne i jasne odgovore.

O tome gdje je bio ‘94 i ‘95, koliko će mladih, najsposobnijih i najobrazovanijih napustiti Srpsku u narednih 5-6 godina, koliko je Vlada RS odvojila ove godine za treće i četvrto dijete, šta je to nacionalno pitanje br. 1 u Srpskoj ako nije natalitet, koja je to nova proizvodna vrijednost kojom njegova partija misli podići privredu RS i u kom periodu, zašto firme iz “majke Srbije” svoja sjedišta iz RS prebacuju u “slabiji entitet FBiH”, kada će najmanja penzija u RS sa 165 KM porasti na 320 KM kolika je u “slabijem entitetu FBiH”, šta je sa ruskim kreditima „malim i velikim“, zašto je jedna jedina nacionalna Banka Srpske izgubila dozvolu za rad, kako i kada će građanima Srpske skinuti „okove“ partokratije, koju boju dresova će FK „Leotar“ od naredne sezone nositi u 2. ligi Republike Srpske, te mnogim drugim temama i pitanjima, odgovore ćemo potražiti od gospodina Luke Petrovića lično, i to u više intervjua, na kojima će portal „Moja Hercegovina“, objektvnosti i etike radi, insistirati u narednih šest mjeseci. 

Dragiša Sikimić, glavni urednik portala “Moja Hercegovina
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog