Vijesti

Sastanak lidera regiona u Sarajevu: Kreirati stabilno okruženje

U Sarajevu je održan regionalni sastanak lidera "Brdo-Brioni" procesa.

Osim članova Predsjedništva BiH i inicijatora ovog skupa, predsjednika Hrvatske i Slovenije, plenarnom sastanku u zgradi zajedničkih institucija BiH, prisustvovali su i stalni članovi Procesa - lideri Srbije, Crne Gore, Albanije i Makedonije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je rekao da se povjerenje u regiji može izgraditi samo vlastitim i zajedničkim naporima.

- Povjerenje možemo izgraditi samo vlastitim naporima. Moramo izaći iz šablona i matrica koje nas vraćaju unazad. Moramo shvatiti šta je u interesu naroda koje predstavljamo - rekao je Izetbegović. Dodao je da se regija mora suzdržati od retorike netrepeljivosti.

Izetbegović je rekao da učesnici Samita ostaju posvećeni viziji Evrope.

- Ostajemo čvrsto posvećeni viziji Evrope, a Makedonija će biti domaćin narednog samita Brdo - Brijuni 2017. - rekao je on.

Borut Pahor, predsjednik Slovenije upozorio je da će se u sljedećim mjesecima evropska ekonomija više baviti sama sobom, ali da to ne smije usporiti procese reforme u državama koje apliciraju za članstvo u EU.

“Ti procesi moraju iči naprijed i mi moramo raditi zajedno u regionu, bez obzira na različite stavove. Ne vidim kompletne EU bez svih država s ovog područja u njoj“, rekao je Pahor.

Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Hrvatske rekla je na današnjoj konferenciji za medije da je pomalo zabrinuta stanjem u EU kada je riječ o proširenju i konsolidaciji. “Dobra je vijest da je Crna Gora dobila pristupnicu NATO-u, ali isto tkao želimo vidjeti napredak BiH i Makedonije za članstvo u EU i NATO-u“, rekla je Grabar- Kitarević. Naglasila je da, u duhu dobrosusjedskih ondosa, Hrvatska želi raditi na političkoj podršci proširenju EU i ulasku zemlja iz regiona, te da je tokom sastnaka bilo riječi i o ekonomskoj saradnji i infrastrukturnim projektima, ali i o saradnji u oblasti bezbjednosti  i borbe protiv terorizma.

Napomenula je da je razgovarala sa Tomislavom Nikolićem, predsjednikom Srbije i da su imali otvorenu raspravu. “Hrvatska ne blokira, niti želi blokirati Srbiju u pregovorima za pristupanje EU. Ono na čemu ćemo ustrajati je ispunjavanje svih mjerila i kriterija za članstvo iz procesa Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Pozvala sam predsjednika Nikoliča da Hrvatska i Srbija sjednu za sto i da riješe pitanje 23“, rekla je Grabar-Kitarević.

RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog