Zanimljivosti

Ekonomske reforme: Republika Srpska privremeno uvodi lapot

Strategija razvoja Republike Srpske ''Prosperitetna Srpska 2016-2024'' predvidjela je i reformu Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS, koja će se ogledati u eutanaziji najstarije populacije u Srpskoj.

Imajući u vidu da na 100 zaposlenih u Republici Srpskoj dolazi 93 penzionera, te da je ovaj negativni trend u porastu, Vlada Republike Srpske imala je dva izbora: ili da poveća zaposlenost i prihode Fonda PIO ili da nađe način i smanji rashode fonda, odnosno sada već budžeta Srpske. Kao istinske patriote, poštujući tradiciju južnoslovenskih naroda, uvažavajući sve specifičnosti i običaje proizašle iz istih, Vlada Republike Srpske odlučila se na revitalizovanje stare slovenskosrpske institucije – lapota. Za neupućene, radi se o običaju koji je nekada postojao na ovim prostorima, a predstavljao je lišavanje života starijih i iznemoglih članova porodice, kako bi se olakšao život radno sposobnih. 

''Uzevši u obzir već duže vrijeme prisutne negativne ekonomske pokazatelje, morali smo da imamo proaktivan plan rješavanja ovakve situacije. Ono što možemo odmah da prepoznamo kao direktne benefite, je, da će se na ovaj način radni vijek stanovništva produžiti, te ćemo po tome premašiti i evropske standarde, a na neki način i ispuniti zahtjeve iz reformske agende. Naime, odlazak u penziju neće značiti prestanak radnog vijeka u tom slučaju, nego prestanak vijeka kao takvog'', istakao je Marko Hadži-Šejtan,  četvrti pomoćnik zamjenika sekretara novosnovanog odjeljenja za eutanaziju pri fondu PIO RS. On je naglasio da su ove reforme relativno bolne, ali će se korist koju će RS od njih da ima vidjeti momentalno.

Na ovaj način će se produktivnost stanovništva nemjerljivo povećati, radno neaktivno stanovništvo dodatno podstaći na aktivno pronalaženje posla, samozapošljavanje i gajenje kornišona na farmama viđenijih privrednika u Republici Srpskoj.

Što se tiče samog čina lapota – odnosno lišavanja života starijih, iznemoglih i generalno lica koja su otišla u penziju, ono će se obaviti u krugu najbližih članova porodice, s tim da je za sprovođenje ovih upravnih radnji zaduženo odjeljenje za lapot i eutanaziju Fonda PIO. Oni ističu da su svjesni da je često odlazak u penziju prilična agonija i stres za pristojnog čovjeka, te da će kao društveno odgovorna institucija da učine sve da tu frustraciju svedu na minimum. Troškove izlaska na teren komisije za lapot snosiće građani – članovi najuže porodice fizičkog lica, a oni se dobijaju kroz formulu – godine radnog staža x 100KM + PDV.

Vlada Republike Srpske uvela je i institut posljednje želje koji u suštini znači da će se lapot u RS početi praktikovati od 3. oktobra, nakon što penzioneri RS ispune svoju posljednju želju, tj. građansku dužnost.

Autori: Stefan Blagić i Aleksandar Popadić
Vijest je satiričnog karaktera
 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog