Vijesti

"Nisam i neću vršiti pritisak na pravosuđe"

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić odbacio je danas kritike iz Tužilaštva BiH da se miješa u rad te pravosudne institucije, ističući da mu ne pada napamet da vrši bilo kakav prtisak ni na tu, ni na druge institucije u BiH.

"U intervjuu nedjeljniku 'Dani', što je bio povod za niz optužbi na moj račun, govorio sam i iznosio svoje mišljenje šta je problem što mi u BiH ne možemo ozbiljno i dovoljno efikasno da uđemo u borbru protiv korupcije. Kada je u pitanju korupcija u smislu onog što predstavlja krivično djelo i štetu koja je nanesena pljačkama i krađama, tu je osnovna uloga da te probleme u represivnom smislu riješe Tužilaštvo i policija u BiH", rekao je Mektić novinarima u Sarajevu. 

Prema njegovim riječima, još nema ozbiljne borbe protiv korupcije, i nisu nikakvi rezultati postignuti, niti postoji ijedna ozbiljna optužnica, a pogotovu presuda kad je u pitanju korupcija i borba protiv korupcije. 

"Ja sam svoje mišljenje o tom pitanju iznio otvoreno bez da se miješam i nisam u stanju da kao ministar izvršim bilo kakav politički ili drugu vrstu pritiska na Tužilaštvo BiH. Ja jednostavno tražim rezultate i mislim da je to ključ mnogih rješenja u ovoj državi i ključ budućih integracija BiH u EU. Ovo ne treba da se doživljava kao bilo kakav udar ili pritisak na bilo kakve institucije, ovo je pitanje i od velikog interesa za našu javnost", naveo je Mektić. 

Kad se branite takvim floskulama i frazama, ističe on, onda zapravo bježite od suštine problema i nećete da kažete šta je uzrok što nema rezultata u borbi protiv korupcije. 

"Ako je uzrok ministar, ja sam spreman da moj rad bude izložen kritici, a ne da se Tužilaštvo služi političkim frazama", poručio je Mektić. 

On podvlači da Tužilaštvo treba da odgovori na pritiske javnosti u BiH, koja želi rezultate u borbi protiv korupcije. 

Tužilaštvo BiH saopštilo je danas da ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić svojim istupima pokušava da se nametne kao ministar i šef policije, ministar pravosuđa i glavni tužilac, te da se direktno miješa u rad pravosuđa, što je apsolutno neprimjereno. 

 

Izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog