Svijet

Kameron podnosi ostavku

Britanski premijer Dejvid Kameron podnio je ostavku na tu funkciju nakon što su Britanci na referendumu odlučili da zemlja izađe iz Evropske unije, javlja BBC "Mislim da ne bi bilo u redu da ja budem kapetan koji će povesti našu zemlju ka sljedećoj destinaciji," rekao je Kameron, koji se zalagao za ostanak Britanije u EU, javio je Rojters.

On je u obraćanju novinarima rekao da je zemlji potrebno novo rukovodstvo, napominjući da on nije taj koji će zemlju voditi kroz pregovore sa Briselom o napuštanju EU. 

Ostavku će, kako je naveo, podnjeti do konferencije Konzervativne stranke na jesen. "Nema potrebe da danas iznosimo precizan vremenski plan, ali trebalo bi da nastojimo da novi premijer bude postavljen do početka konferencije Konzervativne stranke u oktobru," rekao je Kameron.

Borio sam se svim snagama za ostanak ali "Britanski narod je odlučio drugačije, znači potreban mu je novi premijer," rekao je on, prenosi Gardijan. Volja naroda je instrukcija koja se mora izvršiti, rekao je britanski premijer. 

On vjeruje da "Britanije može da preživi izvan EU i nađe svoj put." Kameron je ujedno obećao da će uvjeriti tržišta i investitore da je britanska ekonomija snažna a britance koji žive u inostranstvu i državljane članica EU u Britaniji da neće biti naglih promjena. Britanija je glasala za izlazak iz Evropske unije, potvrdila je danas britanska Izborna komisija.Prema konačnim rezultatim britanskog referenduma, za izlazak iz EU je glasalo 51,89 odsto građana, a za ostanak 48,11 odsto. Na osnovu prebrojanih glasova u sva 382 lokalna izborna centra, za izlazak je glasalo 17.410.742 građana, a za ostanak 16.141.241 glasača.

Izvor: Nezavisne
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog