BiH

Top 10 bh. kompanija u trgovini farmaceutskim proizvodima (FOTO)

Prvih deset bh. kompanija u oblasti trgovine farmaceutskim proizvodima u prošloj godini ostvarilo je profit od preko 21, 1 miliona KM, pokazala je analiza koju je radio portal Akta.ba.

Na vrhu liste najuspješnijih kompanija iz ove oblasti nalazi se Hercegovinalijek d.o.o. Mostar koji je ostvario preko 7,8 mliona KM dobiti, pokazuju analize finansijskih pokazatelja koje smo dobili od Finansijsko-informatičke agencije FIA i  Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge APIF iz RS-a.


Podaci pokazuju da je šest kompanija ( Hercegovinalijek d.o.o. Mostar, Medicom d.o.o. Bijeljina, MGM Farm d.o.o.Kakanj, EL Pharma d.o.o. Sarajevo, Fresenius Medical Care BH d.o.o. Sarajevo, Phoenix Pharma d.o.o. Bijeljina) imalo profit od preko milion KM, a ukupna iznos ukupne dobiti za navedene kompanije iznosi preko 19 miliona KM. 

Od top deset kompanija po dobiti tri su iz Republike Srpske, a ostale iz Federacije.


Što se tiče prihoda deset navedenih kompanija je u prošloj godini ostvarilo ukupnan prihod od 813 miliona KM, a samo prve tri kompanije su u 2015. više od pola ukupnog iznosa, odnosno 530 miliona KM.

Izvor: Akta.ba

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog