Svijet

Britanci traže novi referendum

Protivnici izlaska Velike Britanije iz EU žele da održe novi referendum po ovom pitanju, navodi se u peticiji koju je podržalo 515.811 ljudi, objavljeno je na sajtu parlamenta Ujedinjenog kraljevstva.

Kako prenose svjetski mediji, za svega nekoliko sati prikupljeno je 100.000 potpisa što znači da peticija mora da bude uzeta u obzir u parlamentarnoj debati u vremenskom periodu od najdalje godinu dana, a veoma brzo je broj zainteresovanih premašio pola miliona.

Zbog toga je sajt za peticije privremeno bio oboren.

“Portal nije u funkciji zbog velikog broja istovremenih korisnika na jednoj peticiji, značajno većeg nego u bilo kom drugom slučaju“, navela je portparolka Donjeg doma parlamenta.

Pokretač peticije Vilijem Oliver Hili je naveo da je potrebno uvesti i odredbu o neophodnih 60% podrške za bilo kakvu odluku na referendumu, da li se radilo o ostanku ili izlasku u Evropsku uniju, kao i da se izjašnjavanje proglasi nevažećim ukoliko se ne odazove najmanje 75% Britanaca.

Debata u parlamentu bi mogla da se dogodi veoma brzo, ukoliko premijer Dejvid Kameron bude još neko vrijeme ostao na tom mjestu, iako je najavio ostavku i povlačenje, vjerovatno u oktobru.

Ipak, nije vjerovatno da bi drugi referendum zaista mogao da bude održan, prošle godine je oko 200.000 ljudi potpisalo peticiju za legalizaciju kanabisa, ali je prijedlog za raspravu o tom pitanju u parlamentu odbijen.

Izvor: RTRS 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog