Republika Srpska

Registracija auta u Srpskoj skuplja i do 100 KM

Vozači u Republici Srpskoj ubuduće će registraciju svojih automobila plaćati skuplje i do 100 KM, i to zbog povećanja izdvajanja na ime naknada za puteve, dok manji troškovi očekuju vlasnike motora i prikolica.

Novom uredbom o visini godišnje naknade za javne puteve prilikom registracije motornih i priključnih vozila predviđeno je da ovaj namet za putničke automobile bude viši za 40%, dok je za priključna vozila umanjen za 20%, a za motocikle 40%.

U ovoj uredbi, koju je Vlada RS usvojila na posljednjoj sjednici, navedeno je da je ova naknada za ostala vozila ostala nepromijenjena.

To znači da će registracija automobila biti skuplja od 10 do 100 KM, a konačna cijena zavisiće od zapremine motora.

Sa druge strane, vlasnici prikolica izdvajaće manje od 3 do 118 KM, što takođe zavisi od težine i veličine prikolice.

Vlasnici motora će registraciju plaćati jeftinije od 4 do 30 KM.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović je rekao da na putevima i ima najviše putničkih vozila, zbog čega će višim naknadama biti bolji priliv novca u budžetu, koji treba da osigura i bolju bezbjednost u saobraćaju.

Dio tog novca moramo uložiti u opremanje puteva, posebno kada je u pitanju otklanjanje opasnih "crnih tačaka" i putnih pravaca - istakao je Radović.

On je kazao da će, s druge strane, niže naknade za priključna vozila dobro doći mnogim privrednicima.

To je jedan značajan vid rasterećenja prevoznicima koji imaju prikolice i teretna vozila - istakao je Radović.

Međutim, stanovnici Republike Srpske ogorčeni su zbog poskupljenja registracije automobila.

U današnje vrijeme, kada su plate izuzetno niske, a cijene osnovnih životnih namirnica svaki čas divljaju, samo su nam još ovi viši nameti nedostajali - rekao je ljutito Banjalučanin Marko Janjić.

Novom uredbom je propisano da svi vlasnici motornih i priključnih vozila plaćaju godišnju naknadu na period od 12 mjeseci prilikom podnošenja zahtjeva za registraciju ili njenog produženja, i to u jednokratnom iznosu.

Međutim, oni koji povremeno registruju vozilo na period kraći od 12 mjeseci, plaćaju srazmjerni dio naknade za taj period.

Ako motorno ili priključno vozilo promijeni vlasnika u toku perioda za koji je plaćena godišnja naknada, novi vlasnik nije dužan da plati naknadu za taj period - stoji u uredbi.

Njome je propisano i da ovu godišnju naknadu ne plaćaju prilikom registracije vozila hitne pomoći, Crvenog krsta, vatrogasnih službi, Ministarstva unutrašnjih poslova, i diplomatskih i konzularnih predstavništava.

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku".

Novac na računu

Godišnje naknade za javne puteve biće uplaćivane na račun trezora RS.

Prikupljeni novac redovno će biti doznačavan javnom preduzeću "Putevi Republike Srpske".

To preduzeće je zatim obavezno da dio prikupljenog novca u iznosu od pet do deset odsto koristi isključivo za sprovođenje procedura revizije bezbjednosti saobraćaja na putevima. 

Izvor: Capital
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog