Region

Teodorović (SANU): Doktorat Malog je bezočan plagijat

Predsednik Odbora SANU za visoko obrazovanje, akademik Dušan Teodorović podsjetio je da je doktorska disertacija gradonačelnika Beograda Siniše Malog "bezočan plagijat".

"Mislim da imamo tragičnu situaciju u kojoj najblaže što mogu da kažem problematična diploma šefa države, živimo u gradu u kome je gradonačelnik plagijator, javno odgovaram za ovo što govorim. To je jedan bezočan plagijat. Mi živimo u zemlji u kojoj akademska zajednica nema hrabrosti, nema moralnog integriteta da se suoči sa tim i da kaže - ne, ovo nije dozvoljeno, ovo je plagijat, ovo poništavamo. Kao što imamo pozitivne primere u mnogim drugim zemljama. U Nemačkoj na primer gde su članovima Evropskog parlamenta i te kako poništavane doktorske disertacije kad se utvrdi", rekao je Teodorović odgovarajući na pitanje "Može li Srbija bez nauke" što je tema debate održane u orgnaizacijiFondacijeCentar za demokratiju.

Učesnici jučerašnjeg sukupa su zaključili da se u Srbiji u nauku ne ulaže dovoljno, ljudi u nauci su neorganizovani, a da Vlada nije zainteresovana da to stanje promijeni. S druge strane, ističu da postoji "glad za akademskim titulama".

Akademik Teodorović je naglasio da je Srbije jedinstvena u svijetu i po tome što je za predsjednika skupštinskog Odbora za nauku, prosvjetu, tehnološki razvoj i informaciono društvo imenovan doskorašnji vjerski vođa, Muamer Zukorlić.

"Ovim imenovanjem su poniženi naučnici i profesori Srbije, a predsednik Vlade je ovim stavom rekao šta misli i kakav stav ima o nauci i visokom obrazovanju. Ja ovo doživljavam kao najjeftiniju političku trgovinu", rekao je Teodorović.

Na skupu su govorili i univerzitetski profesori, direktori naučnih Instituta i naučni radnici.

Izvor: N1
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog