Republika Srpska

Oko 6.000 deponenata Banke Srpske "nezainteresovano" za 6 mil KM

Agencija za osiguranje depozita BiH isplatila je svih 55,5 mil KM osiguranih depozita, ali oko 6.000 deponenata još uvijek se nije javilo da podigne svoj novac sa računa UniCredit banke. Fizička i pravna lica nisu preuzeli ukupno oko 6 mil KM, rekao je u utorak, 28. juna, za poslovni portal "Capital" direktor Agencije Josip Nevjestić.

Ukupan osigurani iznos koji je podignut preko UniCredit banke iznosi 48,9 mil KM. Novac je preuzelo osam od ukupno 14.000 deponenata koji su imali to pravo.

Nevjestić ističe da se preostali novac koji potražuju bivši klijenti nalazi na računima čime je posao Agencije za osiguranje praktično završen.

Mi smo isplatili svih 55,5 mil KM, ali je svega 80% od ukupnog iznosa do sada podignuto sa računa. Postoje klijenti koji se nalaze u inostranstvu pa nisu u mogućnosti trenutno da dođu po svoj novac, ali vjerujemo da će prilikom odlaska na godišnji odmor i oni to učini. Pri tom imamo i klijente kojima je na računu ostalo svega 20, 50 do 100 KM, za koje je pitanje da li će ikada biti podignuti taj iznosi - navodi Nevjestić.

U protekle dvije godine propale su dvije banke – Bobar banka i Banka Srpske. Agencija je morala da isplati za obje banke oko 140 mil KM.

Od prodaje imovine Bobar banka Agencija za osiguranje je naplatila oko 80% pozajmljenih sredstava, dok je od Banke Srpske za sada samo dio sredstava naplaćen.

Od 86 mil KM, u procesu likvidacije uspjeli smo naplatiti oko 67 mil KM. Što se tiče Banke Srpske, u procesu likvidacije, koji još uvijek traje, do sada je Agencija uspjela da naplati svega 28 mil KM - rekao je Nevjestić.

Izvor: Capital
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog