Republika Srpska

U Republici Srpskoj povećani prihodi od boravišne takse

U Republici Srpskoj je od januara povećana naplata prihoda od boravišne takse, nakon što je stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o boravišnoj taksi.

U Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske Srni je rečeno da je u periodu januar-april ove godine po osnovu uplate boravišne takse prikupljeno 292.665 KM, dok je u istom periodu prošle godine prikupljeno 272.418 KM, što je povećanje za 7,43 odsto.

Prema njihovim navodima, novim zakonskim rješenjem smanjena je mogućnost da ugostitelji koji pružaju usluge smještaja u kući za odmor, apartmanu i sobi za iznajmljivanje, izbjegavaju uplatu boravišne takse, što se direktno odražava na povećanje budžeta za Turističku organizaciju Republike Srpske i turističke organizacije na lokalnom nivou. "Riječ je o efektima čiji je cilj direktno suzbijanje sive ekonomije u oblasti turizma i ugostiteljstva.

Osim toga, veći iznos sredstava prikupljenih po osnovu uplate boravišne takse uticaće i na bolju promociju turističkih potencijala na nivou cijele Republike Srpske", navode u Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske. Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o boravišnoj taksi određen je raspon paušalnog iznosa boravišne takse na godišnjem nivou za ugostitelje koji pružaju usluge smještaja u kući za odmor, apartmanu i sobi za iznajmljivanje u rasponu od 15 do 30 KM, u zavisnosti od razvijenosti lokalne zajednice.

Za turističko mjesto raspon paušalnog iznosa boravišne takse je od 30 do 50 KM, a odluka o visini paušalnog iznosa boravišne takse do sada je donesena u 14 lokalnih zajednica, i to za Banjaluku i Istočno Sarajevo u iznosu od 30 KM, u Trebinju 25 KM, u Bijeljini, Modriči i Ugljeviku 20 KM, dok je u Laktašima, Derventi, Milićima, Petrovcu, Bratuncu, Nevesinju, Prnjavoru i Vlasenici 15 KM.

Izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog