Svijet

Putin naložio obnavljanje trgovinskih odnosa sa Turskom

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je u današnjem telefonskom razgovoru sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom izjavio da će naložiti svojoj vladi da pripremi dokumenta o obnavljanju trgovinsko-ekonomskih i drugih odnosa, saopštio je Kremlj.

Razgovor je trajao 40 minuta a dvojica predsjednika izrazila su odlučnost da ožive međusobne odnose i da se bore protiv terorizma, saopštila je kancelarija turskog predsjednika.

"Ruski lider je izjavio da će naložiti vladi da uđe u pregovore sa odgovarajućim turskim resorima kako bi se obnovila uzajamno korisna saradnja u trgovinsko-ekonomskim odnosima i u drugim sferama", navodi se u saopštenju Kremlja. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan najvjerovatnije će se sastati na marginama predstojećeg samita G-20 u Kini, javile su agencije, pozivajući se na neimenovane turske zvaničnike.

Pozivajući se na neimenovane izvore iz Predsjedništva u Ankari, Rojters je naveo da će se oni sastiti prije i tokom samita G-20 u septembru u Kini.

Istovremeno, neimenovani turski zvaničnik je za AFP rekao da će sastanak biti održan na marginama tog samita.

Dodaje se da se ima u vidu i ukidanje zabrane posjeta Turskoj za ruske turiste, koje je uvela Moskva. Prema Putinovim riječima, Erdoganovo pismo stvorilo je pretpostavke da se riješi "kriza" u bilateralnim odnosima i da se započne proces obnove zajedničkog rada na međunarodnim i regionalnim problemima.

Kremlj je naveo da su se lideri dogovorili da će se ministri spoljnih poslova Rusije i Turske sresti 1. jula u Sočiju, kada treba da bude razmotrena situaciju u regionu, sa akcentom na aktuelna pitanja daljeg razvoja bilateralnih odnosa.

"U cjelini, razgovor je imao poslovni, konstruktivni karakter i bio je orijentisan na obnavljanje tradicionalno prijeteljske, višestruke saradnje", navodi se u saopštenju.

U prvom direktnom razgovoru dvojice lidera od obaranja ruskog aviona iznad tursko-sirijske granice, novembra prošle godine, dogovoren je sastanak "oči u oči", navodi se u saopštenju kancelarije turskog predsjednika, prenio je Rojters.

"Ponavljajući njihovo angažovanje za obnovu bilateralnih odnosa, dva lidera su se složila da ostanu u kontaktu i da se sastanu" u vrijeme koje još nije određeno, navodi se u saopštenju turskog predsjedništva. 

Telefonski razgovor je održan nakon što je Erdogan u pismu Putinu u ponedjeljak izrazio žaljenje zbog turskog obaranja ruskog borbenog aviona Su-24.

To je prvi razgovor Putina i Erdogana od obaranja ruskog borbenog aviona Su-24, novembra prošle godine.

Ruska agencija Tas piše da će od dogovora dva predsjednika tokom današnjeg razgovora zavisiti naknade za tursko rušenje ruskog aviona Su-24. 

Razgovor dvojice predsjednika je bio ranije zakazan, a dolazi samo nekoliko sati nakon terorističkog napada na aerodromu "Ataturk" u Istanbulu, u kojem je pognulo 36 osoba, a povređeno 147.

Izvor: RTS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog