Vijesti

Danas objava rezultata popisa stanovništva iz 2013. godine

Agencija za statistiku BiH prezentovaće danas rezultate popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.

Iz Agencije je ranije saopšteno da će u skladu sa Zakonom o popisu biti prezentovani rezultati iz svih oblasti popisa za koje su prikupljani podaci.

U saopštenju se ističe da je “ovo važan događaj za sve u BiH” sa koga će javnost biti informisana da su “objavljeni konačni rezultati popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH iz 2013. godine”.

Rezultati popisa biće prezentovani u hotelu “Evropa” u Sarajevu sa početkom u 11.00 časova.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su prošle sedmice zaključke kojima se ne prihvata nezakonita i štetna odluka o Jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić.

Prema ovim zaključcima, organi i institucije Republike Srpske neće priznati, ni objaviti rezultate popisa, čiji sadržaj smatraju spornim i koji neće proizvoditi nikakva pravna dejstva.

Zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Miljan Popić rekao je ranije Srni da ovako objavljeni podaci popisa neće biti priznati unutar statističkih istitucija u BiH koje su ga organizovale i sprovele, te da onda popis ne može biti priznat ni na međunarodnom nivou.

Popić kaže da će prezentacijom nekakvih podataka popisa, koji su fingirani i u suprotnosti sa Zakonom o popisu, Agencija za statistiku BiH napraviti ozbiljan pravni presedan i trajno urušiti svoju poziciju i ugled kod statističkih institucija unutar BiH, a i kod drugih partnerskih institucija na međunarodnom nivou.

“Kroz ovakav način obrade podataka popisne građe dobićemo nezakonite i netačne podatke popisa koji nam neće koristiti, niti biti referentni, ni za redovna planiranja unutar BiH, ni za EU integracije”, zaključio Popić.

Direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković izjavila je juče Srni da Zavod neće objaviti rezultate popisa stanovništva u BiH po nepriznatom programu obrade podataka o kome je odluku donio Jukić.

Ona je navela da će po tom pitanju Republički zavod postupati u skladu sa zaključcima Narodne skupštine i Vlade Srpske.

Izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog