BiH

Još jedno svjetsko priznanje - Namještaj "Gazzda" dobio dvije "Red Dot" nagrade

Ovog proljeća žiri sastavljen od 41 člana dodijelio je "Red Dot" nagradu za najbolj dizajn najistaknutijim proizvodima godine. Na ceremoniji koja je održana 4. jula u Esenu, u Njemačkoj, odana je počast pobjedničkim proizvodima i ljudima koji stoje iza njih. Oko 1.800 dizajnera, ljubitelja dizajna i laureata zajedno su slavili u "Red Dot" muzeju okruženi nagrađenim proizvodima.

Među njima su bili i Salih Teskeredžić, Zlatko Tanović i Kenny Ivan Halderen, tri osnivača brenda namještaja "Gazzda". Osvojili su nagrade za dizajn fotelje "Dedo" i stola "Tink". Ove nagrade su poznate u svijetu dizajna kao svojevrsni "Oskar" za dizajn.

Oba nagrađena proizvoda djelo su dizajnera Saliha Teskeredžića, kreativnog pokretača "Gazzdinog" produkt dizajna.

Profesor Salih Teskeredžić "živi dizajn" i dijeli svoj entuzijazam s drugima. Osim statusa svjetski renomiranog dizajnera, od 2004. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na odsjeku za produkt dizajn podučava mlade ljude industrijskom dizajnu.

- Ogromna je čast stajati rame uz rame sa svjetski poznatim kompanijama kao što su "Microsoft", "Philips" i "Ferrari". Još uvijek nam je teško povjerovati da smo za tri godine, otkako postoji brend "Gazzda", osvojili četiri "Red Dot" nagrade, među brojnim drugim internacionalnim priznanjima. Ipak, nagrade nisu ono što nas pokreće, ali su zasigurno satisfakcija za sav naš trud. Daju nam ogromnu energiju za rad na kreiranju novih proizvoda. Kako trenutno stojimo s razvojem vještina i resursa u produkciji namještaja, vjerujem u svijetlu budućnost bosanskohercegovačke industrije i dizajna - kaže Salih Teskeredžić.

 
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog