Svijet

Minhen: Devet mrtvih, napadač se ubio

Devet osoba je ubijeno, a 16 ranjeno u napadu u tržnom centru u Minhenu, izjavio je šef policije tog njemačkog grada Hubertus Andre i dodao da je nađeno i tijelo napadača koji je izvršio samoubistvo.

Napadač je bio 18-godišnji Nijemac iranskog porijekla, koji nije imao nikakav kriminalni dosije, i najvjerovatnije je djelovao sam, rekao je Andre.

Motivi napada su “potpuno nejasni”, rekao je šef policije na konferenciji za štampu i precizirao da je napadač živio u Minhenu i da je imao dvojno državljanstvo.

“Prerano je reći da li je u pitanju teroristički napad, kao što je rekao Oland, ili djelo poremećene osobe”, istakao je Andre i dodao da među poginulima ima mladih, a povrijeđeno je i nekoliko djece.

On kaže da je policija pucala u napadača i ranila ga, ali je on uspio da pobjegne, dok je njemačka novinska agencija DPA navela da je njegovo tijelo kasnije pronađeno na udaljenosti od oko jedan kilometar od tržnog centra, u kojem se dogodila pucnjava.

“Pronašli smo muškarca, koji je izvršio samoubistvo. Pretpostavljamo da je on jedini napadač”, navela je policija na svom nalogu na Tviteru.

Policija je ranije vjerovala da su u napadu učestovala najmanje tri lica, ali je Andre precizirao da se ispostavilo da druge dvije osobe za koje se mislilo da povezane sa napadom, nisu sa time imale apsolutno ništa, već su samo bježale od pucnjave.

Na društvenim mrežama objavljen je snimak na kojem se vidi muškarac, obučen u crno, kako izlazi iz restorana Mekdonalds dok puca na ljude, koji bježe.

Portparol policije u prestonici Bavarske ranije je rekao da se sumnja na terorizam, ali policija još uvijek ne tvrdi da postoje neposredne veze sa islamistima.

To je drugi takav napad u Njemačkoj ove nedjelje. U ponedjeljak je 17-godišnji azilant napao sjekirom i nožem putnike u vozu u bavarskom gradu Vircburgu, prilikom čega su ranjene četiri osobe i jedna dok je bježala, a napadač je ubijen.

Islamska država preuzela je odgovornost za taj napad, iako njemačke vlasti vjeruju da je taj napadač djelovao sam.

Izvor: ATV 
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog