Vijesti

Cvijanović: Budžet BiH nikada ne može da bude ugrožen

Prekjuče je istekao zvanični rok za aranažmanom BiH sa MMF-om. Presjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i premijer FBiH Fadil Novalić nisu potpisali pismo namjere, niti iskoristili priliku da to učine prije isteka roka.

Iako je zvanični rok za MMF istekao još u ponedjeljak, postojale su dvije mogućnosti kroz produžetak roka za predaju pisma namjere. Premijerka kaže da je pismo namjere moglo biti dostavljeno u srijedu do 18 časova i tada bi postojala mogućnost da to pismo bude razmatrano 27 jula, prenosi rtrs.rs.

Druga opcija je bila da potpisano pismo namjere na zvaničnu adresu bude dostavljeno u četvrtak i da ga odobre 29 jula. Nijedan od ovih rokova nije ispoštovan. Novu šansu BiH imaće tek u septembru. Ako i tada Zvizdić i Novalić budu ucjenama blokirali ovaj proces - premijerka Cvijanović upozorava da će BiH ispočetka biti podvrgnuta analizi MMF, razgovorima i pregovorima. U Savjetu ministara nisu zabrinuti što novac MMF-a neće doći u njihove kase. Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda kaže da će posljedice osjetiti entitetski budžeti, a ne budžet BiH.

Predsjednica Vlade Republike Srpske naglasila je da budžet BiH nikada ne može da bude ugrožen jer on ima zagarantovanu prihodovanu stranu. - I ne moraju da se bore za sredstva. Oni vode računa samo o trošenju novca, utolikom je to komplikovanija situacija za entitet. Savjet ministara je pošteđen takvih briga. To je naša realnost - dodala je Cvijanovićeva. Premijerka ne krije da će oba entiteta osjetiti posljedice. Ali poručuje da neće biti kolapsa u Srspkoj, kako su neki prognozirali. Pola iznosa od 50 miliona KM koliko je Srpska trebala da dobije od MMF - već je obezbijeđeno. - Mi smo polovinu tog novca obezbijedili iz drugih prihoda, a to nisu zaduživanja i drugi polovinu ćemo obezbijediti na sličan način. Očekujemo da će stvari ići redovno, jer mi izvršavamo sve obaveze.

Poljoprivrednicima smo isplatili tri miliona maraka, a ići ćemo i sa dodatnih pet miliona naredne sedmice. Penzije i plate se redovno isplaćuju - rekla je premijerka. Nema MMF-a, ali ni 125 miliona dolara od klirinškog duga. Ruska Federacija ranije je predlagala da budžetima entiteta isplati čitav klirinški dug, čime bi Srpska dobila trećinu. Premijerka ističe da je Srpska bila zadovoljna ruskom formulom.

Ministarstvo finansija BiH pisanim putem odbilo je ovaj prijedlog. Prema njihovoj formuli, klirinški dug od 125 miliona dolara trebao bi biti podijeljen - 10 odsto institucijama BiH, 58 odsto FBiH, 29 odsto Republici Srpskoj i 3 procenta Distriktu Brčko. - Mi smo dogovorili onako kako treba dogovoriti u skladu sa zakonom i čekamo izjašnjenje ruskog ministarstva o samoj implementaciji tog dogovora - kaže ministar finansija i trezora BiH. Savjet ministara pozvao se na zakon koji je nametnuo visoki predstavnik, kaže premijerka Cvijanović. Iako bi Srpska dobila manje novca, svjesna situacije i poštujući volju Rusije da jedino BiH isplati gotovinu, prihvatila je i takvu formulu raspodjele.

Međutim, uslovljavanja i kočenje procesa opet dolaze sa sarajevske adrese, kaže Cvijanovićeva, a prenosi rtrs.rs. Realnost BiH je da nije finansijski stabilna i da se na novi odgovor iz Moskve čeka dva mjeseca, čini se samo zbog čistog politikanstva političara BiH. Isplatom klirinškog duga institucije BiH trebalo bi da dobiju oko 22 miliona KM, FBiH 128 miliona, Republika Srpska 65 miliona KM i distrikt Brčko oko šest miliona maraka.

Izvor: Nezavisne 
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog