Vijesti

Vučić: Ukidanjem presude Stepincu Hrvatska mnogo govori o sebi

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je hrvatski nadbiskup Alojzije Stepinac bio jedan od ključnih ideologa najgore nacističke vlasti na evropskom tlu.

“Trudim se da se uzdržavam od teških reakcija. Više su me pogodile izjave i komentari relativizovanja iz dijela javnosti u Srbiji”, rekao je Vučić novinarima u Pančevu, povodom odluke zagrebačkog suda da ukine presudu Stepincu iz 1946. godine kojom je osuđen na 16 godina zatvora, prisilni rad i gubitak političkih i građanskih prava zbog saradnje sa ustaškim režimom.

Vučić je naveo da su u vrijeme donošenja presude postojale kontroverze da li je Stepinac trebalo da bude osuđen na smrtnu kaznu i ko je sve od komunističkih moćnika iz Hrvatske pomagao da bude osuđen na 16 godina i umre prirodnom smrću.

On je rekao da je Beograd oslobođen 1944. godine, a da su se ustaški čelnici šetali po Jasenovcu i poslije toga i dalje, braneći ustašku ideologiju, dok je za sve to vrijeme Stepinac bio vikarni biskup za pokrštavanje Srba.

Premijer Srbije kaže da se divi ljudima koji misle da je odluka zagrebačkog suda o Stepincu dobra poruka.

“Moj odgovor je da će Srbija uvijek biti na strani antifašizma. Cjelokupni srpski narod podnio je najveće žrtve u borbi protiv fašizma, nikada neće podržavati fašizam i znaće da sačuva svoju zemlju od fašizma”, poručio je Vučić.

On je ocijenio da Hrvatska odlukom da se ukine presuda Stepincu govori mnogo više o sebi, nego o Srbima i Srbiji.

Kada je riječ o odnosima sa Hrvatskom, Vučić je rekao da će politika Srbije, bez obzira na teške emocije, s obzirom da je na stotine hiljada Srba protjerano, biti strašno racionalna.

“Moramo i želimo da gradimo dobre odnose sa Hrvatskom i sve ćemo ispuniti iz deklaracije potpisane sa hrvatskim predsjednikom Kolindom Grabar Kitarović. Učinićemo sve da se hrvatska manjina osjeća dobro u Srbiji, a šta će oni nama da rade, pitanje je uzavrele atmosfere u Hrvatskoj. Zato sam i danas uzdržan”, rekao je Vučić.

On je podsjetio da su ustaše pobile sve najviđenije članove njegove porodice u Drugom svjetskom ratu i da to budi strašne emocije u njemu, ali da se trudi da ne komentariše.

Izvor: Srna 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog