Vijesti

Podnesena krivična prijava protiv ministra Maleševića

Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) predala je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv ministra prosvjete i kulture RS Dane Malešević zbog krivičnog djela u vezi sa izazivanjem nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

SDP je ministra optužio zbog neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH, Suda BiH, Doma za ljudska prava ili Evropskog suda za ljudska prava iz člana 239. Krivičnog zakona BiH, a u vezi sa krivičnim djelom Izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Ranije je visoki funkcioner SDP-a Damir Mašić najavio podnošenje prijave protiv Maleševića zbog njegove instrukcije prema školama u Republici Srpskoj, a u vezi upisivanja „bošnjačkog jezika“ u knjižice umjesto bosanskog.

“Ovim potezom Malešević je pokazao kontinuitet diskriminatorske, ugnjetavačke i na koncu zločinačke politike koju prema povratnicima provodi Vlada RS i režim”, kazao je Mašić.

Mašić je rekao da je pravo na jezik i njegovo određivanje neotuđivo pravo svake zajednice na svijetu pa tako i Bošnjaka u RS. Nedavna presuda Ustavnog suda BiH potvrdila je da Bošnjaci svoj jezik mogu nazivati kako žele.

Izvor: N1
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog