Republika Srpska

Zdravstveni fond RS posuđuje 30 miliona KM!

Iako vladajuća struktura u Republici Srpskoj uporno uvjerava javnost u ovom manjem bh. entitetu da oni nemaju prijeke potrebe za bilo kakvim kreditnim sredstvima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), posljednji javni tender koji je objavio Fond zdravstvenog osiguranja RS dokazuje suprotno.

Nova zaduženja

Da je finansijska kriza u RS sveprisutna, dokazuje tender koji je u petak, 22. jula, osvanuo na portalu javnih nabavki BiH, kojim Fond zdravstvenog osiguranja, putem pet odvojenih lotova, potražuje kredit od oko 30 miliona KM bez PDV-a. 

Naime, Fond zdravstvenog osiguranja RS raspisao je javni tender na koji pravo učešća imaju sve banke. Prvim lotom predviđena je nabavka sredstava u iznosu od 5 miliona KM, dok je procijenjena ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a 6.406.000 KM. Drugi lot predviđa zaduživanje, takođe, od 5 miliona KM i procijenjena vrijednost je, takođe, 6.406.000 KM, treći lot je u istom iznosu. Četvrti lot predviđa zaduženje od 4 miliona KM, a procijenjena vrijednost ugovora je 5.050.000 KM, peti lot zadužuje Fond za 4.230.000 KM ili za 5.560.000 KM bez PDV-a.   

Da nije jedino Fond zdravstvenog osiguranja u deficitu, dokazuje i oglas koji je objavljen na portalu javnih nabavki u BiH 20. jula ove godine, koji je po svemu osim iznosa sličan prethodnom.



Faksimil objavljenog tendera: Traže se banke da daju kredit na sedam godina

Budžetski deficit

Grad Banja Luka, takođe, raspisuje javni tender za nabavku finansijskih usluga, ili jednostavnije rečeno, novčanog kredita. Iznos kredita koji se potražuje je 80.000 KM! Ali zanimljivo je obrazloženje ovog potraživanja koje se navodi u tenderu - Grad Banja Luka potražuje ova sredstva za privremeno finansiranje deficita u budžetu koji je nastao kao posljedica gotovinskog toka. 

Vraćali bi sedam godina

Krediti koje traži RS planirani su na sedam godina, što će uticati na visinu kamate. To govori da je situacija teška te se period otplate razvlači na duže vrijeme da bi se smanjilo tekuće opterećenje.

Izvor: Avaz
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog