BiH

Poskupljenje goriva neće biti uskoro

Ministar finansija BiH je pozvao sve parlamentarne stranke da ne odugovlače priču o akcizama na gorivo. Vjekoslav Bevanda tvrdi da je usvajanje novog zakona jedini način da se nastave radovi na Koridoru 5C.

Nije mu jasno zbog čega su nastali problemi kada je udar na džepove vozača  dogovoren u Reformskoj agendi.

“Činjenica je da je Upravni odbor Uprave predložio Savjetu ministara Zakon o akcizama i tim zakonom je faktički sublimirano sve ono što je bio dogovor pred potpisivanje reformske agende, sporazuma između vlada Federacije i RS“, rekao je Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH.

Dok Vjekoslav Bevanda  tvrdi da je priča o povećanju akciza na gorivo dobila saglasnost Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, iz SNSD-a poručuju da to nije tačno. Svi iz Upravnog odbora treba da daju saglasnost za takav zakon, poručuje SNSD-ova Dušanka Majkić.

“Ni jedan zakon iz sistema indirektnih poreza ne može biti razmatran bez jasnog stava Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje od kojih isključivo zavisi da li treba podržati ili ne podržati neki zakon, dok se to ne riješi mi ćemo ostati protiv toga “, rekla je Dušanka Majkić, član Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma PS BiH.

I SDS-ovi poslanici bi mogli da se usprotive novim akcizama od 15 feninga po litri goriva, ali iz drugog razloga. Insistiraju da se u istom paketu dogovori i uvođenje plavog dizela poljoprivrednicima. Jasno je da bez glasova iz RS od izmjena zakona o akcizama nema nista.

“ Ono što je definitivno je da ćemo mi insistirati i koliko je meni poznato, Savjet ministara to uradio, na plavom dizelu. Problem je što Federacija još nije sačinila registar poljoprivrednih gazdinstava“, rekla je Aleksandra Pandurević, član Komisije za finansije i budžet PD PS BiH (SDS).

Iz SDS poručuju da je cijeli problem nastao kada se iz RS tražilo da se raspravlja i o povećanju akciza na pivo što oni, poručuju, neće dozvoliti. Po svemu sudeći poskupljenja goriva uskoro neće biti. Proceduralne peripetije oko izmjena zakona, barem za sada idu u korist građana, jer bi cijela priča mogla da se vrati na početak.

Izvor: ATV
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog