Region

Oštri protesti zbog najnovijih ustaških ispada

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je posebno zabrinjavajuće što hrvatske vlasti ni na koji način nisu osudile najnovije ispade ustaša u Hrvatskoj i da je iznenađujuće što EU, koja počiva na antifašizmu, ćuti i ne reaguje zbog svega što se posljednjih nedjelja dešava u jednoj od njenih članica.

On je za "Večernje novosti" rekao da najavljeno učešće kontroverznog hrvatskog pjevača Tompsona u obilježavanju "Oluje" predstavlja još jedan "prst u oko" Srbima u Hrvatskoj i Srbiji i potvrdio da će zbog toga biti razmotreno upućivanje protestne note Zagrebu.

Dačić je ponovio da Beograd želi dobre odnose sa Zagrebom, ali da je neprihvatljivo ono što se posljednjih dana događa.

Hrvatske neoustaše i pravaši prekidali su 27. jula obilježavanje dana ustanka antifašista u Hrvatskoj, u Srbu, skandirajući "Za dom spremni!" i vrijeđajući učesnike manifestacije. Zbog ustaškog divljanja reagovala je policija koja je obezbjeđivala učesnike manifestacije.

PUPOVAC: ĆUTANjE HRVATSKE "NORMALIZUЈE" SVE AGRESIVNIЈE USTAŠTVO

Predsjednik Srpskog demokratskog vijeća Milorad Pupovac smatra da ćutanje Hrvatske i nadležnih funkcionera na uzikivanje ustaških parola normalizuje takvu situaciju.

Pupovac ocjenjuje da je to posebno zabrinjavajuće, te ističe da su se situacije poput one u Srbu i ranije dešavale, ali nikad takvim intenzitetom i stepenom agresivnosti.

On upozorava da se danas održava skup "visokog rizika", odnosno obilježavanje 75 godina od strašnog stradanja Srba u Crkvi rođenja Presvete Bogorodice u Glini.

Pupovac je istakao da dodatno nespokojstvo među Srbima u Hrvatskoj unosi "proslava" akcije "Oluja", koja je u proteklom periodu obilježavana uz slanje poruka koje ne donose mir niti poboljšavaju odnose dva naroda i države.

Izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog