Republika Srpska

Pale: Do nove godine pogon za reciklažu otpada

Na lokalnoj deponiji u Ljubogošti u opštini Pale do kraja godine trebalo bi da bude postavljen pogon za reciklažu otpada, a riječ je o višemilionskoj investiciji.

Načelnik Pala Miodrag Kovačević rekao je da je opština sa paljanskom firmom "Eko projekat" potpisala ugovor o prenošenju prava svojine na dio zemljišta koje se nalazi na lokalnoj deponiji u Ljubogošti, gdje će, u skladu sa lokalnim ekološkim planom, biti postavljen pogon za reciklažu otpada, i na ovaj način je, javno-privatnim partnerstvom, uspješno riješen roblem koji traje već tridesetak godina.

"Ovo je prvi ovakav pogon u istočnom dijelu Republike Srpske koji rješava pitanje deponije i odlaganja komunalnog otpada", rekao je Kovačević, navodeći da će 70 odsto otpada biti reciklirano, a 30 odsto odlagano na postojećoj deponiji tako da više neće biti problema koji su sada aktuelni.

On je na konferenciji za novinare naveo da su paljansko Komunalno preduzeće i firma "Eko projekat" potpisali ugovor na 25 godina o saradnji i dopremanju i odlaganju komunalnog otpada sa područja opštine, te da godišnje sa područja opštine na postojeću deponiju bude odloženo oko 5.000 tona komunalnog otpada.

Kovačević je istakao da će ova višemilionska investicija biti završena do Nove godine.

"Ovim projektom garantuje se da će biti ispunjeni svi ekološki uslovi, a republička i ekološka inspekcija grada Istočno Sarajevo će nadzirati rad ove firme na deponiji", naglasio je Kovačević.

Odgovarajući na pitanje da li se na paljanskoj deponiji odlaže otpad sa područja Istočne Ilidže, Kovačević je rekao da ne postoji skupštinska odluka o tome i da je smeće sa područja ove opštine odlagano samo privremeno jer im je opština Istočno Novo Sarajevo zabranila da koriste njihovu deponiju.

Kovačević je napomenuo da opština Pale ima potpisan ugovor o odlaganju otpada jedino sa Istočnim Starim Gradom.

Reagujući na optužbe koje je juče prilikom posjete deponiji iznio bivši načelnik Pala Slobodan Savić, Kovačević je rekao da je Savić osam godina bio načelnik i nije se bavio rješavanjem problema deponije, već je prihvatio da regionalna deponija na području Istočnog Sarajeva bude na paljanskoj deponiji u Ljubogošti.

On je podsjetio da je 10. marta dobio dopis iz Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove grada Istočno Sarajevo u kojem se navodi da su 2011. godine, kada je Savić bio načelnik, sve opštine u sastavu grada potpisale sporazum da regionalna sanitarna deponija bude izgrađena na području opštine Pale.

"U odgovoru na taj dopis naveo sam da opština Pale u svojoj arhivi nema taj dokument i da pomenuta lokacija ne dozvoljava više uslova za izgradnju regionalne deponije. Na taj način smo odbili taj dogovor iz 2011. godine. Savić je posljednji koji može da priča o deponiji jer je on jedini potpisao da regionalna deponija bude na Palama", ističe Kovačević.

Kovačević je rekao da se juče prilikom obilaska deponije novinarima obratio stanovnik Ljubogošte Njegoš Poljaković, koji nije rekao da je već četiri godine član Nadzornog odbora Komunalnog preduzeća Pale.

"Njegove optužbe na račun opštinske vlasti su znak predizborne kampanje, jer za ove četiri godine nije imao nijedan konkretan prijedlog kako da se riješi problem deponije", rekao je Kovačević i dodao da ne želi da vodi verbalni rat sa bilo kojom partijom, već da konkretnim djelima rješavaju probleme.

Konferenciji za novinare prisustvovao je i načelnik Odjeljenja za urbanizam i stambeno-komunalna pitanja Mlađen Ćeremidžić.

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog