Republika Srpska

Muške košulje iz Nevesinja za inostranstvo - Italijanka Klaudija Varezi kupila fabriku tekstila Javor

Italijanka Klaudija Varezi kupila je tekstilnu fabriku Javor u Nevesinju u kojoj će u narednom periodu, osim 80 koje već rade, biti zaposleno još šezdesetak radnica koje će za inostrano tržište šiti muške košulje.

Ovo preduzeće je prodato za 300.000 KM, a da bi se stvorili svi neophodni uslovi za rad i povećala produktivnost Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske obezbijediće sredstva za obuku novih radnika, Opština Nevesinje daće prostor, a nova vlasnica će obezbijediti opremu i materijal.

Pogon tekstilne fabrike juče je sa Varezijevom obišao i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, koji je izrazio zadovoljstvo što je tako ozbiljan kupac odlučio da ulaže u vrlo važan privredni kolektiv, napominjući da su Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo podsticali da se realizuje ovaj projekat u Nevesinju.

On je podsjetio da je nakon pokretanja stečaja u Javoru kontaktirana Varezijeva, koja je prije godinu dana u stečajnoj fazi organizovala proizvodnju sa osamdesetak radnica.

Cilj nam je bio da po okončanju stečajnog postupka u cjelini preuzme fabriku i to se i desilo - rekao je Đokić.

On je naglasio da je vrlo važno za malu opštinu kakva je Nevesinje da budu otvorena nova radna mjesta i što će se na ovaj način doprinijeti ukupnom ekonomskom razvoju ove lokalne zajednice, te će imati značaj za rast industrijske proizvodnje u Republici Srpskoj.

Varezi, koja se od 1976. godine bavi tekstilnom proizvodnjom u Italiji i Rumuniji, kaže da je nakon 14 mjeseci saradnje s Javorom odlučila da kupi ovu fabriku, izražavajući nadu da će zajedno sa Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva Srpske i Opštinom uskoro biti udvostručena produktivnost u ovoj fabrici.

Italijanka Klaudija Varezi, vlasnik tekstilne fabrike Mistral u Rumuniji, sredinom prošle godine pokrenula je proizvodnju u fabrici tekstila Javor u stečaju iz Nevesinja i zaposlila 80 radnica koje su ranije radile u toj fabrici, koja sada mjesečno proizvodi 10.000 muških košulja. 

Izvor: Capital
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog