Vijesti

Izetbegović pokušava da zaustavi referendum, Dodik poručuje da neće uspjeti

Bakir Izetbegović ne odustaje. Uputiće zahtjev Ustavnom sudu BiH za rješavanje spora nivoa BiH i RS. Sve to zbog odluke Narodne skupštine RS da građani Srpske mogu da izađu na referendum 25.septembra.

Izetbegović svojim zahtjevom pokušava da zakazani referendum stavi na čekanje.

“Uz to ću tražiti privremenu mjeru, da se primjeni privremena mjera i da se stavi ovaj referendum na čekanje, da se zabrani održavanje referenduma”, kazao je Bakir Izetbegović, lider SDA.

Predjednik Srpske nije dugo čekao da, po ko zna koji put odgovori Izetbegoviću. Milorad Dodik poručuje da će referenduma biti i da to nikakav Izetbegovićev zahtjev ili apelacija neće spriječiti.

I dok se u RS uveliko sprema referendum, Izetbegović  se ponovo poziva na Venecijansku komisiju i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima. Milorad Dodik mu poručuje da u RS nema kršenja zakona i da je sve po Ustavu Srpske. Podršku Izetbegoviću priužio je, za sada najodaniji partner u vlasti, Fahrudin Radončić, dok se drugi partner Dragan Čović ne slaže sa Izetbegovićem ni po ovom pitanju. Baš jutros, slučajno ili ne razgovarao je na ovu temu sa stranim diplomatama. Jedno je, kaže Čović, sigurno-  referendum u RS biće održan.

“Mislim da taj referendum ne može biti zabranjen, čak vjerujem da nema smisla ga zabranjivati, referendum je forma gdje se neko demokratski treba izjasniti o nekoj temi, iz ustavne nadležnosti iz područja gdje se on donosi kao takav “, rekao je Dragan Čović, lider HDZ-a BiH.

“Bojim se da nas je gospodin Milorad Dodik doveo u jednu situaciju političke avanture. Znači da mi za njega besplatno vodimo izbornu kampanju u RS, jer je dobio tenziju koja je trebala uoči izbora“, rekao je Fahrudin Radončić, lider SBB-a.

Veoma je jasno da su Bošnjaci instrumentalizovali i međunarodnu zajednicu za svoje političke ciljeve, a naravno i Ustavni sud, poručuje to predsjednik Srpske kao odgovor na današnje izjave iz Sarajeva.

U odbranu referenduma stali su i Rusi. Volja jednog naroda ne treba da bude u sukobu sa zakonom, tvrdi ruski ambasador Petar Ivancov.

“ Mi ne smatramo da je van zakona želja za izjašnjavanje volje jednog naroda po pitanju koje mu je od velikog značaja “, kazao je Petar Ivancov, ambasador Federacije Rusije u BiH.

Po diplomatskim krugovima šuška se da ruski stav brane i njemačke diplomate. Ipak o zakazanom referendumu govoriće se javno poslije sjednice PIK-a.

Izvor: ATV
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog