Vijesti

Dodik: Suspenzija ili zabrana referenduma neprihvatljiva

Savjet za primjenu mira održaće u utorak sjednicu u Sarajevu na kojoj će raspravljati o najavljenom referendumu o Danu Republike Srpske, zakazanom poslije odluke Ustavnog suda BiH da 9. januar ne može biti praznik entiteta. Visoki predstavnik Valentin Incko kaže da su mišljenja u vezi s tim pitanjem i dalje podijeljena i da čeka smjernice sa sastanka ambasadora. Međutim, predsjednik RS Milorad Dodik za RTS kaže da bi bilo kakav pokušaj suspenzije ili zabrane referenduma, za Banjaluku bio neprihvatljiv.

Govoreći o predstojećem referendumu, Milorad Dodik je u intervjuu za RTS rekao da se tu radi o pravu Republike Srpske.

Ističe da Ustavni sud nije ukinuo 9. januar, već naložio RS da taj datum prilagodi.

Baš zato idemo na referendum, da pitamo narod na koji način želi to da prilagodi, rekao je Dodik.

Dodao je da su odjednom svi skočili protiv referenduma i protiv prava RS.

Kako organ formiran četiri godine poslije RS može da odlučuje šta je bilo četiri godine prije, upitao je predsjednik RS i naveo da je ogroman pritisak međunarodnih faktora koji kažu "više nemate prava, to su pitanja o kojima se odlučuje na nivou Bosne".

"Mi smo sastavni dio BiH, imamo pravo na svako pitanje koje se donosi ne samo u RS, već i u BiH", rekao je Dodik.

Navevši da se nije desilo da narod izađe na referendum, a da se njegova volja ne poštuje, Dodik je objasnio da je zakonski rok od šest mjeseci da Narodna skupština RS donese određeni akt koji će biti afirmacija volje građana.

"9. januar će ostati dan RS", kaže Dodik.

Komentarišući kritike opozicije što se referendum održava sedam dana prije izbora, Dodik ističe da njima ne smeta samo referendum.

"Ima nečeg što njima više smeta od referenduma, smeta im postojanje vlasti", kaže Dodik i objašnjava da je potrebno najmanje dva do tri mejseca da se, po redovnoj proceduri, sprovedu sve aktivnosti oko i nakon referenduma.

Govoreći o situaciji u BiH, Dodik navodi da je taj prostor trajno nestabilan.

"BiH je u političkom smislu promašena zemlja", rekao je Dodik i dodao da je tamo najveći stepen intervencije međunarodne zajednice.

Izvor: RTS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog