Svijet

Istorijska kazna, „Epl“ mora da plati 13 milijardi evra!

Američka kompanija „Epl“ ponovo ispisuje istoriju. Ovoga puta će američka kompanija morati da plati Irskoj 13 milijardi evra na ime neplaćenog poreza.

Irska mora od američke kompanije „Epl" da naplati 13 milijardi evra (14,6 milijardi dolara) na ime neplaćenog poreza, odluka je organa EU, sa povjerenicom Margret Vestager na čelu, prenosi Si-En-En.

„Epl“ je plaćao tek jedan odsto porez na profit koji je ostvarivao poslovanjem svoje podružnice u Irskoj, što je daleko ispod uobičajene poreske stope od 12,5 odsto.

Evropska komisija saopštila je da je Irska omogućila državnu pomoć „Eplu“, tako što je protivzakonito umanjila poreska davanja tehnološkog džina u posljednjih 20 godina.

„Članice EU ne mogu da daju poreske olakšice određenim kompanijama. Takvi potezi su u suprotnosti sa zakonima Unije“, rekla je Vestagerova.

Irski zvaničnici i čelnici „Epla“ rekli su da se ne slažu sa odlukom Evropske komisije i da će se žaliti.

„Odluka Evropske komisije nije o tome koliko 'Epl' plaća poreza, već koja vlada prikuplja novac. Ovo će imati veoma štetan efekat na investicije i stvaranje novih radnih mjesta u Evropi“, poručili su iz američke kompanije.

Evropska komisija je početkom 2014. godine počela da ispituje poresku revnost mnogih svjetskih kompanija koje posluju na Starom kontinentu. Pod trenutnim pravilima poslovanja u EU, članice zajednice ne mogu da daju pomoć koja kompanijama omogućava prednost u odnosu na konkurenciju.

Komisija je, kao i u slučaju „Starbaksa“ u Holandiji, zaključila da je „Epl“ platio manje poreza, pošto su im irske vlasti izašle u susret i omogućile određene poreske olakšice.

Izvor: RTS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog