Vijesti

Čubrilović: Obaveza NS RS je da sprovede odluku o referendumu

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je danas da, vjerujući u načelo vladavine prava, očekuje da Ustavni sud BiH na sjednici, koja je najavljena za 17. septembar, uvaži argumente iznesene u zahtjevu za preispitivanje odluke o Danu Republike Srpske, koji je podnio parlament Srpske.

“Stavljanjem van snage odluke kojom osporava Dan Republike Srpske, Ustavni sud BiH pokazao bi da je odgovoran organ, spreman za nalaženje rješenja i smirivanje političkih tenzija, koje je upravo sam prouzrokovao donošenjem političke odluke, kojom je osporio normu koje nema u Zakonu o praznicima Republike Srpske”, istakao je Čubrilović.

On je istakao da je obaveza Narodne skupštine Republike Srpske da sprovede svoju odluku o održavanju referenduma o 9. januaru kao Danu Republike Srpske, koja je donesena jednoglasno, u skladu sa Ustavom i Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

“Naglašavam da referendum o Danu Republike ni na koji način ne derogira odluku Ustavnog suda BiH. Narodna skupština Republike Srpske posvećena je poštivanju Ustava i zakona i svih legalnih i legitimnih organa i institucija”, poručio je Čubrilović.

On je ocijenio da referendum, koji se odnosi na praznik Republike Srpske, ni na koji način ne ugrožava ustavnopravni okvir BiH, niti njen integritet i suverenitet.

Ambasadori Upravnog odbora PIK-a, pojasnio je Čubrilović, kao argument za svoju tezu da je “Narodna skupština Srpske više puta osporavala nadležnost državnih pravosudnih institucija”, navode riječi iz obrazloženja odluke o referendumu, iako ono nema nikakvu pravnu snagu.

“Jedina važna odluka objavljena je u ‘Službenom glasniku Republike Srpske’ jer obrazloženje predlagača zakona ili odluke ne može da proizvodi bilo kakvo pravno dejstvo”, precizirao je predsjednik Narodne skupštine.

Čubrilović je istakao da je upućivanjem apelacije Ustavnom sudu BiH Narodna skupština Republike Srpske pokazala da poštuje ovaj organ i da koristi sva legalna sredstva za dokazivanje pravne valjanosti svojih akata.

“Još jednom podsjećam da je referendum jedan od najznačajnijih oblika demokratskog izjašnjavanja i provjere političke volje građana, bez nacionalne pripadnosti i diskriminacije”, kaže Čubrilović.

Izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog