Svijet

U planu naplaćivanje takse od 50 evra za ulazak u zemlje Evropske unije

U okviru budućeg sistema registracije putnika Evropske unije (EU) mogao bi se naći i iznos od 50 evra za odobravanje putovanja, koji bi plaćali građani zemalja koje nisu u EU, a nisu im potrebne vize za putovanja u Šengen zoni.

Građani BiH, ali i građani iz zemalja kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja za ulazak u EU uskoro bi mogli plaćati 50 eura prilikom ulaska u neku od zemalja Unije, ukoliko se u praksi počne sprovoditi plan o budućem sistemu registracije putnika.

Ideja za uvođenje takse građanima zemalja koje nisu članice EU pojavila se nedavno, a zagovornici te ideje ističu kako će se poboljšati sigurnost, ali i uvećati budžet, što je bitna stavka u trenutku kada zemlje EU prolaze kroz finansijsku krizu.

Predviđanja su da će EU godišnje zaraditi dvije milijarde evra.

Ipak, s obzirom na to da tačne tarife još uvijek nisu definitivno utvrđene, mnogi smatraju da će zarada biti još veća.

Kontaktirali smo i Ministarstvo vanjskih poslova BiH, ali osim potvrde da je u planu uvođenje jedne takve takse, detalje nismo dobili.

"Za dva dana imaćemo potpunije informacije o toj ideji. Trenutno se konsultujemo sa zemljama iz okruženja i radimo na inicijativi da zemlje Zapadnog Balkana budu oslobođene plaćanja te takse. Mislim da to nije fer i nije uredu s obzirom na napore koje činimo da se pridružimo EU. Mi ćemo učiniti sve da građani BiH ne plaćaju tu taksu", kazao je za Klix.ba Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH.

Uvođenje ovog nameta definitivno bi otežalo putovanja u EU građanima BiH.

Izvor: Klix
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog