Intervju

Picula: Milanović je u kampanji odbio veliki broj birača

Tonino Picula, hrvatski eurozastupnik i potpredsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP), u postizbornom intervjuu za “Dnevni avaz“ govorio je o krahu svoje stranke na vanrednim izborima, krivcima za tako slab rezultat, reorganizaciji unutar SDP-a, ali i svojoj kandidaturi za čelnika ove stranke.

Nezaobilazna tema bila ja i evropski put BiH, koji je Picula ocijenio veoma dobrim od početka ove godine. 

Slaba izlaznost

Picula: Slab sam na BiH uvijek bio i uvijek mi je u vrhu prioriteta. Moram neskromno priznati da je aktivnošću hrvatskih zastupnika u Evropskom parlamentu BiH ponovo postala tema, da smo se u potpunosti zalagali da BiH dobije kandidatski status. Štošta se napravilo da se pogura kandidatura BiH u Evropskoj uniji. BiH ima put trasiran u članstvu u EU, ali mora izvršiti obaveze, a za svakoga ko dolazi kasnije one su teže i teže – kazao je u intervjuu za naš list Picula. 

Kako komentirate rezultate vanrednih opštih izbora u Hrvatskoj?

Picula: Rekao bih da nisu ovo samo ponovljeni izbori nego prvi izvanredni izbori u istoriji višestranačja u Hrvatskoj, što je jedan novitet. Takođe, rekao bih da su uslijedili nakon što se prvi put u istoriji evropskih država dogodila situacija da parlamentarna većina ne podržava svoju vladu. Sve je to palo u junu ove godine i moralo se ići na nove izbore. 

Sve to ukazivalo je da SDP ima trasiran put da se vrati u vlast, nakon poraza na izborima u novembru prošle godine. Šta se dogodilo?

Picula: Mnogi u mojoj stranci bili su u uvjerenju da će to biti kampanja koja će potvrditi anketnu premoć ili prednost socijaldemokratije i široke koalicije. No, dogodio se izborni poraz koji je veći nego što su to sugerisale izlazne ankete. Pokazalo se da su građani u širokom luku zaobišli glasačke kutije. SDP je izgubio 100.000 birača, to je rezultiralo ozbiljnim manjkom mandata. Kada glavne političke stranke ne osiguraju podršku, onda drugi rastu. U ovom slučaju afirmirale su se dvije, Most koji je potvrdio 12 mandata, ponovili su uspjeh, a s druge strane afirmirao se Živi zid s osam mandata. 

Smatrate li da je Zoran Milanović, aktuelni predsjednik SDP-a, krivac za loš rezultat na izborima? Sjetimo se njegovih sramotnih izjava o Srbiji, BiH...

Picula: Naravno, stvari ne treba maskirati. Gospodin Milanović u ponedjeljak je, najavljujući svoje odstupanje sa čela SDP-a, na neki način direktno preuzeo i svoj dio odgovornosti za poraz SDP-a na ovim izborima. Tim prije treba se tome čuditi, jer je kampanja krenula u posve drugom pravcu. Milanović je izjavljivao da se raduje debatama s predsjednikom HDZ-a Plenkovićem u vezi s ekonomijom, poduzetništvom, socijalom. U jednom momentu kampanja je krenula u drugom smjeru. Ona je opet na neki način personalizirana, retorikom i nastupom koji je posve jasno odbio od SDP-a ogroman broj birača. Mislim da je kampanja trebala sadržavati rješenja koja HDZ i Most nisu ponudili. 

Mnogi upravo Vas vide na čelu SDP-a.

Picula: Mislim da u SDP-u treba puno toga mijenjati. Stranka treba korjenite promjene. Moja ambicija je u tome, kandidovao sam se iz dva razloga. Prije svega ja sam građanin Hrvatske i želio bih da postoji snažna stranka moderne evropske socijaldemokratije. Kao član SDP-a, sa 26-godišnjim iskustvom želim pomoći da SDP predvodi demokratske procese i da potiče razvoj Hrvatske. Nikad nisam izbjegavao odgovornost u stranci. Sad sam potpredsjednik stanke, imam jedan razvojni put. Ne želim apstinirati u teškim trenucima za stranku. 

Lakši pregovori

Mislite li da će HDZ i Most sada uspjeti formirati novu vlast, nakon onih višemjesečnih sastančenja koja su se pretvorila u ozbiljnu agoniju?

Picula: Mislim da su ožiljci političkog mučenja od prošlih izbora još duboki i u HDZ-u i u Mostu. Naravno, jedan čelnik se promijenio, drugi nije. Petrov je ostao i dobio potvrdu da vodi Most, da bude u Saboru, a sada je tu gospodin Plenković na čelu HDZ-a. I jedan i drugi lider svjesni su da ne smiju ponoviti događaje od prošle godine. Mislim da su pregovarački više konsolidovani i jedni i drugi. Pregovori će teći brže i vlast će formirati puno prije. 

Mi ovisimo jedni o drugima

Kada govorimo o odnosima između Hrvatske i BiH, imate li osjećaj da hrvatski zvaničnici pružaju deklarativnu podršku evropskom putu BiH ili se ona uistinu vidi u praksi?

Picula:Uvjeren sam da veliki broj relevantnih političkih faktora u Hrvatskoj, BiH doživljava kao prostor koji treba afirmisati. Njen evropski put ne smije biti fraza. Nacionalna sigurnost i prosperitet Hrvatske ovise o sigurnosti i prosperitetu u BiH. Ko naprosto ima problema s dioptrijom, neka stane pred političku mapu! To je prostor koji ovisi jedan o drugom. Hrvatska je prošla težak put kao 28. članica. BiH će možda biti najteže, jer BiH ima državni sistem u kojem se odluke ne donose tako lako. U slučaju kada morate govoriti jednim glasom u razgovorima s Briselom, to se ispostavlja kao deficit. Evropa je toga svjesna.

Izvor: Avaz
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog