Intervju

Dragan Šajić: Da živimo u pravoj demokratiji Čavić i Radojičić bi bili predsjednici SDS-a i SNSD-a

Razgovarali smo sa Draganom Šajićem, nezavisnim kandidatom za odbornika u skupštini Banjaluke, i pokretačem projekta “Čarobna Banjaluka”.

Kada ste se odlučili da uđete u politiku i šta je uticalo na to?

Kao i svi “političari” u srednjoj školi sam počeo “trenirati” politiku na nagovor moje nastavnice marksizma.

Smatrate li da je socijalna briga o građanima kojima je to potrebno dovoljno dobra i gdje ima prostora za njeno popravljanje?

https://twitter.com/sajic_dragan/status/774154649817407488

Socijalna briga o građanima skoro nikakva. Sredstva treba obezbjediti od grantova koji se sada daju raznim organizacijama koje kao nešto promovišu, zagovaraju i “zalažu se u narednom periodu”, tu šuplju priču prestati finansitati i sredstva preusmjeriti na konkretne projekte koji direktno pomažu pojedincu.

Koji je gorući problem Banjaluke?

Gorući problem Banja Luke je gorionik u kotlu broj 2 u gradskoj toplani koji treba pod hitno promijeniti jer se bliži grejna sezona.

Šta ćete prvo uraditi ukoliko uđete u banjalučku gradsku Skupštinu?

Prvo ću donijeti radnu knjižicu u skupštinsku službu.

Koji su najveći infrastrukturni problemi Banjaluke?

Mostovi, u Banja Luci je potrebno izgraditi 4 mosta, skupštinska većina ako bude zavisila od mene neće dobiti moj glas dok se ne donese odluka da se u roku od 4 godine izgrade novi mostovi; Zeleni most, most u Priječanima, most Dolac i novi most u Lazarevu. Svi ovi mostovi moraju biti napravljeni da se na njima može odvijati saobraćaj u oba pravca širine najmanje 15 metara.

Na čemu je bazirana Vaša predizborna kampanja?

https://twitter.com/sajic_dragan/status/775351280684371968

Moja predizborna kampanja je bazirana na iskrenosti i ismijavanju tzv.političkih elita.

Ja kao nezavisni odbornik ne mogu imati moć da nešto promijenim, a svi ostali nezavisni kandidati vas lažu da mogu nešto da promijene, mogu biti samo advokati naroda ili zvizdači  koji će ukazaviti na glupo, kriminalno i nedolično ponašanje, kršenje zakona ili zloupotrebu ovlaštenja.

Kako poboljšati odnos prema mladima počev od zapošljavanja pa do kulture i sporta?

Odnos prema mladima počinje od rođenja. U našem društvu je poremećen sistem vrijednosti, prvo se moraju natjerati roditelji da se ponašaju odgovorno i da djecu vaspitavaju na socijalno prihvatljiv način.Tu treba da igraju glavnu ulogu centri za socijalni rad koje reba ojačati kako stručno tako i finansiski.

Ko je Dragan Šajić?

https://twitter.com/sajic_dragan/status/777790929298190336

Osim osnovnih generalija, otac, suprug i sin, a možda nekom i prijatelj. Neko ko je skupio hrabrosti da u političkom cirkusu učestvuje na drugačiji način od do sada ustaljenog sivog političkog marketinga punog laži, prevara i peglanja mozgova ljudima.

Kakvo je stanje kada su banjalučka sela u pitanju?

Banjalučka sela su trenutno u trećem stanju,a da bi bila u drugom ili prvom stanju potrebno je da Fond za razvoj sela više pomaže mala poljoprivredna domaćinstva, a ne kao do sada velike poljoprivredne proizvođače. Mala poljoprivredna domaćinstva posluju na granici rentabilnosti i njima treba stvarna pomoć.

Dosadašnja praksa grada da najviše pomaže velike poljoprivredne proizvođače i velike privrednike nije dala ozbiljne rezultate jer se na taj način samo pomoglo da veliki budu još veći, a mali ili stagniraju ili nestaju. Na nivou BiH treba zabraniti uvoz voća i povrća u vrijeme dozrijevanja istih u našim krajevima.

Sport u Banjaluci?

https://twitter.com/sajic_dragan/status/605049304642912256

Grad Banja Luka treba da finansira školski i amaterski sport. Profesionalni klubovi neka se finansiraju od sponzora u zavisnosti od svojih rezultata. Dosadašnje finansiranje profesionalnih klubova nije dalo nikakve rezultate, njihovo finansiranje je kao bacanje kapi vode u more, ta praksa treba da se prekine, a sredstva da se usmjere za sportske aktivnosti najmlađih i omladine. Još u komunizmu je omogućeno da samo sportski klubovi mogu imati tombole. Kladionice, tombole i ostale igre na sreću moraju biti u funkciji finansiranja amaterskog sporta, a ne u bogoćenju pojedinaca.

Da li gradska uprava radi transparentno?

https://twitter.com/sajic_dragan/status/772785716845744129

Ne, ja ću insistirati da se u gradskoj službi svaki dokument koji nema oznaku “tajno” objavi na internet stranici isti dan kada bude važeći. Razne odluke, rješenja, ugovori moraju biti dostupni na internetu bez ograničenja, jer samo tako javnost može imati uvid gdje se troše javna sredstva.

Kako ocjenjujete dosadašnji rad vladajuće koalicije i opozicije u Banjoj Luci?

https://twitter.com/sajic_dragan/status/773764834869534720

Ne mogu da shvatim predizborna bajke nekoga ko je već na vlasti 20 godina, ali isto tako ne vjerujem u bajke nekoga ko ovako lošu vlast ne može da pobijedi na izborima tih istih 20 godina. Pitanje je kako onda da očekujemo da bi oni bili dobra vlast.

Kako ocjenjujete kandidate za gradonačelnike Banjaluke, prvenstveno Igora Radojičića i Dragana Čavića?

https://twitter.com/sajic_dragan/status/778512328383926272

Ja bih  rado bio član stranke Igora Radojčića i Dragana Čavića i mislim da je kandidatura za gradonačelnika ispod njihovih mogućnosti.

Da živimo u pravoj demokratiji, oni bi bili predsjednici svojih stranaka, a ne Dodik i Bosić.

Razlika u glasovima na izborima će biti samo par hiljada glasova.  

Kakav rezultat očekujete u oktobru?  

https://twitter.com/sajic_dragan/status/745190934996914177

Moj najveći konkurent je bivši član socijalističke partije Saša Čudić. Očekujem da ću ga pobijediti jer vodim iskrenu i otvorenu kampanju, a vidim da i on obećava da će se “zalagati”

Autor: Frontal
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog