Vijesti

Otvorena glasačka mjesta širom Srpske

U Republici Srpskoj danas se održava referendum na kojem će 1.219.399 građana Srpske imati priliku da odgovori na pitanje “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?”.

Prema centralnom glasačkom spisku, koji je utvrdila Republička komisija za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske, pravo izjašnjavanja ima 1.219.399 građana Srpske.

Glasačka mjesta u svim lokalnim zajednicama u Srpskoj otvorena su od 7.00 do 19.00 časova, a građani su radi utvrđivanja identiteta dužni da kod sebe imaju jedan od važećih dokumenata, kao što su lična karta, vozačka dozvola ili pasoš.

Glasanje za građane Brčko distrikta koji imaju državljanstvo Republike Srpske organizovano je na glasačkim mjestima u Lončarima, opština Donji Žabar, i u Donjoj Bukovici, grad Bijeljina.

Glasanje na referendumu o Danu Republike organizovano je i u inostranstvu, u predstavništvima Srpske i drugim lokacijama u Srbiji, Austriji, Njemačkoj, Švajcarskoj, Belgiji i Holandiji.

Građani Srpske će u Srbiji moći da se izjašnjavaju u Beogradu u Predstavništvu Republike Srpske u Bulevaru despota Stefana 4/4, u Novom Sadu u “Savezu krajiških udruženja” u Zmaj Ognjena Vuka 2, u Zrenjaninu u Domu mladosti u Ulici narodne omladine 1, u Subotici na Trgu cara Jovana Nenada 15/3/7, te u Pančevu u Naselje Strelište, Stevana Sremca 37 – Udruženje Krajišnika.

U Njemačkoj će građani Srpske moći da glasaju u Štutgartu – pokrajina Baden Virtemberg – Srpski centar Štutgart – Burgstallstraße 93, Frankfurt – pokrajina Hesen – prostorije kluba “Kolo” – Mergenthalerstr. 2, Manhajm – pokrajina Baden Virtemberg – prostorije kluba “Sloga” – Lutherstr. 17, Vupertal – pokrajina Sjeverna Rajna-Vestfalija – prostorije kluba “Jugoslavija” – Am Schnappsstber 12, Heilbron – pokrajina Baden Virtemberg – prostorije kluba “SKC HEILBRONN” – Weststr. 51/1, te Minhenu – pokrajina Bavarska – prostorije SKD “Sveti Sava” – Dominukuszentrum, Hildegard-von-Bingen-Anger 3 i Knorrstr. 12.

Kada je riječ o građanima Srpske u Švajcarskoj, izjašnjavanje na referendumu biće moguće u Arbedu – kanton Ticino – Lugano, Bellinzona, Via del Carmagnola 28, u Sent Galenu – kanton Sent Galen – prostorije FMD “Izvor” – Kunklerstrasse 9, u Lucernu – kanton Lucern – prostorije KUD “RAS” – Rengglochstrasse 19, 6012 Obernau -Kriens, u Bazelu – kanton Bazel Štat – prostorije KUD “Kikac” – Auf dem Wolf 4, te u Neuhausenu – kanton Šafhauzen – prostorije FMD “Kolo” – Langrietstr. 98.

U Austriji će biti moguće glasati u Beču – Zajednica srpskih klubova – Gudrunstraße 133b, u Gracu – Srpski kulturni centar – Eggenbergergürtel 76, u Lincu – Srpsko kulturno društvo “Nikola Tesla” – Unionstraße 73, te Insbruku – KSUD “Bratstvo” – Valiergasse 61.

U Ruskoj Federaciji građani Srpske će moći da se izjasne na referendumu o Danu Republike u Moskvi – Predstavništvo Republike Srpske u Ruskoj Federaciji, Pokrovski bulevar 4/17, blok 1, kancelarija 35, te Jekaterinburgu u sjedištu srpske dijaspore UrFO.

U Belgiji će građani Srpske moći da glasaju u Briselu – Predstavništvo Republike Srpske u Belgiji – Rond Point Schuman 11, te Antverpenu – Lageweg 121, 2660 Hoboken, dok je u Holandiji predviđeno mjesto za izjašnjavanje na referendumu Roterdam – Lede 121, 3075 HH.

Republička komisija za sprovođenje referenduma je najavila da će na svaka dva časa saopštavati izlaznost na referendumu, dok će prve nezvanične rezultate objaviti odmah nakon njihovih prikupljanja u opštinskim i gradskim komisijama, odnosno najkasnije 48 časova od zatvaranja glasačkih mjesta.

Odluku o raspisivanju referenduma o Danu Srpske usvojila je Narodna skupština Srpske na posebnoj sjednici 15. jula kao reakciju na spornu odluku Ustavnog suda BiH iz novembra prošle godine kada je ovaj sud, na osnovu apelacije bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, preglasavanjem proglasio neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana Republike.

Raspisivanje referenduma o Danu Republike podržali su svi srpski poslanici, 64 poslanika vladajuće koalicije i opozicije, niko od prisutnih nije bio protiv, niti uzdržan, a zasjedanje su prije glasanja napustili predstavnici koalicije “Domovina”.

Republika Srpska nastala je 9. januara 1992. godine u Sarajevu kao Republika srpskog naroda BiH odlukom tadašnje Skupštine srpskog naroda u BiH. Republika Srpska svoj prvi Ustav dobila je 28. februara 1992. godine pod nazivom Ustav Srpske Republike BiH.

Izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog