Vijesti

Dodik: Sram bilo svakoga ko nije glasao

Obraćajući se svojim pristalicama na centralnoj tribini Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na Studentskom trgu na Palama, Dodik je jučerašnji referendum o 9. januaru kao danu Republike Srpske proglasio uspjelim.

"Ovdje je počelo, ovde je danas moralo da bude obilježeno. Daleke, '92. bio sam jedan od onih koji su odlučivali o tome kako napraviti Republiku. Ja sam svjedok toga. U novembru '91. u Sarajevu donijeli smo odluku i formirali Srpsku republiku BiH, a ovde na Palama 9. januara 1992, pre oružanih sukoba, prije stradanja, formirana je Republika Srpska.

Niko, nikada u istoriji ovog naroda tu činjenicu neće oduzeti, izbrisati iz istorije niti to može da uradi Bakir Izetbegović, niti bilo kakvi svjetski drugi mešetari koji bi najradije da nas nema, a počeli su s tim da nam ukidaju dan Republike i da nam kažu da Republika Srpska nije ono što njen narod osjeća za nju nego da je nešto što oni misle", poručio je Dodik.

Upravo zbog toga, naglasio je, večeras je sasvim namjerno, promišljeno, došao da bude s narodom Pala u trenutku kada se, kako je kazao, u Srpskoj završava još jedan "istorijski dan koji je izrazio na miran i dostojanstven način volju ovog naroda".

"Danas smo ispisali još jednu stranicu naše slavne istorije i rekli da smo narod koji se bori za slobodu, za svoje pravo stečeno, pravo koje smo osvojili i ne vrijeđa nikog drugog, a to je pravo na slobodu, pravo na Republiku, vlastiti život i pravo da dostojanstveno hodamo ovom Republikom, a ne da nam neko sa strane, bez obzira ko on bio, određuje kako ćemo hodati, koliko ćemo pognuti glavu, da li ćemo puzati možda ili biti dostojanstveni kao danas. Ponosan sam na narod Republike Srpske, ponosan sam na sve one koji su glasali i izašli i nek' je sram svakog Srbina koji nije danas izašao na referendum. Ovo je bilo više od pukog gnjačenja, ljutnje, ovo je bilo za narod. Zato moram ovde da proglasim da je današnji referendum uspio. Sve one koji su opstruisali, sve one koji su govorili ovako i onako, narod i njegova svjest su nepobjedivi", kazao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je dodao da je Srpska nastala kao "posljedica raspada Jugoslavije" i da je samo sloboda srpskom narodu "bila garantovana onda kada su imali državu".

"Zato je republika kao država važna. Republika Srpska jeste država. Republika Srpska je Dejtonski sporazum i BiH unijela u svoju teritoriju, imala je narod koji je htio tu republiku, to su kriterijumi za državu. To sam učio u školi, da postoje tri osnovna kriterijuma da bi se nešto nazvalo državom, a to je: teritorija, efektivna vlast i narod koji hoće tu državu. Šta fali Republici Srpskoj, ništa", poručio je Dodik.

Vlasti u Republici Srpskoj danas su organizovale referendum o 9. januaru kao Danu Republike Srpske.

Izvor: Kurir
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog