Vijesti

Table na granicama nisu u nadležnosti Granične policije

Granična policija BiH nije nadležna za postavljanje ili uklanjanje tabli na graničnim prelazima, izjavila je Srni portparol ove policijske agencije Sanela Dujković.

Dujkovićeva je pojasnila da je Pravilnikom o obliku i sadržaju oznaka i druge saobraćajne signalizacije, kojim se označava granični prelaz i njegovo područje, blizina granične linije, kao i o načinu postavljanja tih oznaka i signalizacije, određeno da se oznake postavljaju na osnovu Saobraćajnog projekta koji odobrava Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

Pravilnikom je propisano, pojašnjava ona, da je za oznake i drugu saobraćajnu signalizaciju na željeznici, vazdušnim, morskim i riječnim lukama zadužen operater koji upravlja infrastrukturom.

“U skladu sa Zakonom o graničnoj kontroli, Uprava za indirektno oporezivanje BiH nadležna je za poslove izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije, upravljanja i održavanja objekata i infrastrukture na graničnim prelazima”, naglasila je Dujkovićeva.

Prema njenim riječima, Savjet ministara BiH je u martu zadužio sve institucije da preduzmu mjere s ciljem otklanjanja uočenih nedostaka ili nepravilnosti pri isticanju zastava BiH na institucijama, graničnim prelazima i diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

“Granična policija BiH zadužila je sve organizacione jedinice da uklone uočene nedostatke i zamijene zastave, te su podijeljene 144 nove zastave za jarbole i 105 novih zastava za smještajne objekte organizacionih jedinica. U vezi s tablama s natpisom entiteta, možete se obratiti Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske ili federalnom Ministarstvu prometa i komunikacija”, dodala je Dujkovićeva.

Mediji u Federaciji BiH prenijeli su da će uskoro na svim graničnim prelazima u BiH biti samo zastava i obilježja BiH, te da će biti uklonjene table sa ćiriličnim natpisom “Dobrodošli u Repubiku Srpsku”.

Izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog