Svijet

Ovako su Nijemci izvještavali o referendumu o Danu Republike (VIDEO)

Kao i većina svjetskih medija koji su juče izvještavali o referendumu u Republici Srpskoj, i njemački "Das erste dojče fernzehen" u svom izvještaju naglasio je da je referendum održan uprkos odluci Ustavnog suda BiH, kao i da svjetske sile ne geldaju blagobaklono na njegovo održavanje. Ipak, prije nego izvještaj, jedan detalj privukao je posebnu pažnju.

Na pozadini iz voditeljke postavljen su jedna do druge zastave Republike Srpske, Crvene zvezde, Srbije i ruskog predsjednika Vladimira Putina, što su za Nijemce očigledno simboli i prve asocijacije na Srbe iz Bosne.

Pogledajte kako je to izgledalo (od 2:07)

Na osnovu 71,09 odsto obrađenih glasačkih mjesta u Republici Srpskoj, podršku referendumu dalo je 99,79 odsto građana koji su glasali za to da 9. januar i ubuduće ostane Dan Republike Srpske. Procjenjuje se da je izlaznost bila između 59 i 60 odsto, iako još uvijek nema zvanične procjene, a većih incidenata nije bilo.

U izvještaju "Das erste dojče fernzehen" podsjeća i da je ovo prvi referendum od potpisivanja Dejtona i da postoji bojazan da bi mogao ozbiljno da naruši odose u regionu.

Izvor: Blic
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog