Vijesti

Političke igre opozicije oko referenduma u RS

Koliko iskreno su najviši funkcioneri opozicionih partija u Srpskoj zaista podržali referendum o Danu Republike Srpske?

Naime, iz izjava koje su davane u posljednjih mjesec dana, s posebnim akcentom na počasnog predsjednika Partije demokratskog progresa Mladena Ivanića i lidera Srpske demokratske stranke Mladena Bosića, uočljive su prilične kontradiktornosti. Čini se, kao da su dvojica lidera prije održavanja referenduma isti podržavali, a da su već dan poslije okrenuli ploču.

Tako je Mladen Bosić 11.9. govorio kako referendum mora biti sproveden i da "SDS stoji iza toga, traži da ostanemo jedinstveni i da izađemo na referendum, bez obzira što je zakazan sedam dana prije lokalnih izbora.“

27.8 isticao je da će: „SDS uraditi sve ono što zavisi od njih da drugi referendum u istoriji Republike Srpske uspije.“

Poslije izbora, Bosić je promijenio mišljenje i rekao da isključivu odgovornost za refendum, izlaznost, rezultate itd. snosi Milorad Dodik i da je to „opasna politička igra njega i Bakira Izetbegovića“. Odgovornost i za probleme sa glasanjem u Brčko disktriktu Bosić prebacuje Dodiku.

Ni Mladen Ivanić se nije puno bolje ponašao, pa smo tako svjedoci njegovih izjava od 20.8. i 1.9. da „referendum treba održati“  i „da je Srbima 9. januar važan“, pa da stoga podržava referendum. 

Ipak, neposredno prije i neposredno poslije izbora Ivanić je okrenuo ploču i počeo govoriti da je referendum „Dodikova politička igra“ i da su rezultati referenduma poznati „jer se zna da će većina građana RS-a 25. septembra izjasiti za to da 9. januar ostane Dan RS-a“. 

Povrh svega, Mladen Ivanić je sinoć u Dnevniku BN televizije izjavio: „Pretpostavljam da će se stvari vratiti na ono što sam ja predlagao da možemo uraditi i bez referenduma“, opovrgavajući dosad izgovoreno i stavljajući do znanja da se, na neki način, ograđuje od referenduma.

Autor: Stefan Blagić
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog