Vijesti

Sprema li Za­pad osve­tu Do­di­ku

Be­o­grad se još ne iz­ja­šnja­va ka­ko bi re­a­go­vao uko­li­ko bi Bri­sel i Va­šing­ton uve­li prav­ne i po­li­tič­ke sank­ci­je pred­sjed­ni­ku Re­pu­bli­ke Srp­ske zbog re­fe­ren­du­ma

Za­sad ni­je ja­sno ka­kva bi bi­la re­ak­ci­ja Be­o­gra­da uko­li­ko bi Bri­sel i Va­šing­ton pri­mije­ni­li ne­ka­kve po­li­tič­ke sank­ci­je pred­sjed­ni­ku RS Mi­lo­ra­du Do­di­ku zbog or­ga­ni­zo­va­nja re­fe­ren­du­ma o Da­nu Re­pu­bli­ke Srp­ske. Iz Ka­bi­ne­ta pred­sjed­ni­ka Sr­bi­je „Po­li­ti­ci” su re­kli da pr­vo tre­ba vi­dje­ti da li će bi­ti ta­kvih po­te­za, pa da će se tek on­da zna­ti ka­ko će se ze­mlja po­sta­vi­ti.

Na pi­ta­nje da li to što srp­ska vla­da ni­je po­dr­ža­la re­fe­ren­dum zna­či da sa­da ne­će po­dr­ža­ti ni pred­sjed­ni­ka RS Mi­lo­ra­da Do­di­ka, Zo­ra­na Mi­haj­lo­vić, pot­pred­sjed­ni­ca vla­de, iz­ja­vi­la je da bi pre­mi­je­ru pre­pu­sti­la od­go­vor i na­ve­la da o mo­gu­ćim po­slje­di­ca­ma odr­ža­va­nja re­fe­ren­du­ma po od­no­se Sr­bi­je i BiH u vla­di još ni­je bi­lo re­či.

Mi­haj­lo­vi­će­va je pod­sje­ti­la i da je pre­mi­jer Alek­san­dar Vu­čić vr­lo ja­sno iz­nio svoj stav u po­gle­du si­tu­a­ci­je na­kon re­fe­ren­du­ma u Republici Srpskoj.

Po­slije po­ru­ke iz EU da re­fe­ren­dum u RS „ne­ma za­kon­sku osno­vu”, u me­di­ji­ma su se po­ja­vi­le spe­ku­la­ci­je ka­ko Do­di­ku prije­te po­li­tič­ke i prav­ne sank­ci­je u BiH i me­đu­na­rod­noj za­jed­ni­ci. Na­vo­di se da Za­pad spre­ma osve­tu, da pla­ni­ra da ga po­li­tič­ki uklo­ni, sta­vi na cr­nu li­stu, za­bra­ni ula­zak u EU i SAD i za­mr­zne svu nje­go­vu imo­vi­nu.

Pre­ma ocje­ni ru­skog „Ko­mer­san­ta”, re­fe­ren­dum u RS prije­ti da pod­stak­ne ja­če kon­fron­ta­ci­je iz­me­đu me­đu­na­rod­ne za­jed­ni­ce i pred­sjed­ni­ka RS, a u te kon­fron­ta­ci­je mo­gu bi­ti uvu­če­ne i Sr­bi­ja i Ru­si­ja.

Izvor: Politika
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog