Republika Srpska

Proskurjakova: Srbija dobar primjer BiH po pitanju ekonomskih reformi

Šefica Kancelarije Svjetske banke u BiH Tatiana Proskurjakova izjavila je danas da Srbija može biti dobar primjer BiH kada je riječ o sprovođenju ekonomskih reformi, koji bi, kako je rekla, Sarajevo moglo da slijedi. ekonomske-reforme

Gostujući u Novom danu regionalne N1 TV, Proskurjakova je rekla da je sprovođenje strukturnih reformi, stvaranje novih radnih mjesta u privatnom sektoru, smanjenje administracije, plata državnicima i reforma socijalne politike, uslovi koje zemlje regiona treba da ispune da bi ostvarile konkretan privredni rast.

Neke su zemlje u tome bolje od drugih, ali još je mnogo posla, kazala je. Srbija je ostvarila veći napredak od BiH, a Proskurjakova kaže da je to zbog toga što je ona počela strukturalne reforme par godina prije BiH.

“Mislim da Srbija može biti dobar primjer BiH koji može da slijedi.

Tržište rada je napravila puno fleksibilnijim i veći napori su uloženi, efikasnija je privatizacija i reforma državne službe”, kazala je. Bosna i Hercegovina je prema procjenama Svjetske banke ostvarila nešto niži privredni rast u odnosu na prethodnu godinu, odnosno 2,8 odsto.

Upitana zašto vidimo usporavanje privrednog rasta u BiH i koji su glavni faktori, šefica Kancelarije Svetske banke u BiH je odgovorila:

“Ne bih se brinula zbog usporavanja rasta, razlika je mala, ali rast se nastavlja i to nije problem, već su izvori rasta problem. Rast je i dalje vođen potrošnjom a u budućnosti mora biti vođen investicijama i izvozom. Nadamo se da će idućih godina rasti više od tri procenta zbog toga da bi pristigla EU, mora biti puno veći od tri procenta. Rast mora biti održaniji i mora biti više zapošljavanja u privatnim sektorima”. 

Izvor: Nezavisne
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog