Vijesti

Izetbegović: Dodik je danas vrlo zabrinut čovjek

Onaj tko udari na državu, dobit će od države odgovor, i mislim da je Milorad Dodik danas jedan vrlo zabrinut čovjek, izjavio je u Novom Travniku predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, govoreći o pozivu na saslušanje upućenom iz Tužilaštva BiH predsjedniku RS Miloradu Dodiku, nakon održanog referenduma o Danu RS.

"Nije se igrati sa institucijama države. Mislim da nakon ovoga nikome neće pasti na pamet da pravi onaj teški referendum kojim su se dičili. Ne možete rušiti mirovni sporazum, a da ne srušite mir u ovoj zemlji", kazao je Izetbegović na predizbornom skupu Opštinskog odbora SDA Novi Travnik.

Istakao je da neće biti povratka u devedesete godine i konflikte, te BiH više nije zemlja slučaj, koja je u zastoju i izaziva zabrinutost. Dodao je da je pokrenut evroatlantski put BiH, ocijenivši da će BiH za četiri do pet godina postati član NATO-a, dok će na evropskom putu BiH biti potrebno provesti reforme, koje će možda biti bolne, ali će donijeti dobitak.

Komentirajući odnose između Hrvata i Bošnjaka, Izetbegović je rekao da su u usponu, te je pozvao na dobrosusjedske odnose. "Hrvati su malobrojniji u odnosu na Bošnjake u Federaciji BiH i ja ću se osobno potruditi da se naprave mehanizmi da budu ravnopravni i da nad njima ne bude dominacije, ali želim da to isto urade i oni u loklanim zajednicama u kojima su većina", poručio je Izetbegović. 

Izvor: Nezavisne
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog