EU integracije BiH

BiH u EU programu za mala i srednja preduzeća

Mala i srednja preduzeća (MSP-ovi) temelj su evropske privrede i 85 % novih radnih mjesta otvara se upravo u takvim poduzećima. Cilj Evropske komisije je podsticanje preduzetništva i poboljšavanje poslovnog okruženja za mala i srednja poduzeća kako bi u današnjoj globalizovanoj ekonomiji omogućila ostvarivanje njihovog potencijala u cjelini.

Evropska unija i Evropska banka za obnovu i razvoj pokrenuli su nedavno novi program podrške malim i srednjim preduzećima u BiH. Učešće u ovom programu je velika šansa malim i srednjim preduzećima u BiH za pristup fondovima i projektima EU, a glavni korisnici ovog programa će biti preduzetnici kao i građani koji žele osnovati vlastiti biznis (samozaposleni), mladi i žene preduzetnice koji su suočeni sa poteškoćama u postupku realizovanja poslovnih ideja.

U okviru tog programa malim i srednjim poduzećima pružaće se podrška u sljedećim područjima:

• olakšavanje pristupa finansijskim sredstvima;

• podrška internacionalizaciji i pristupu tržištima;

• stvaranje povoljnog okruženja za razvoj konkurentnosti;

• podsticanje kulture preduzetništva

COSME je program kojim se podupiru djelovanja u cilju poboljšavanja okvirnih uslova u kojima preduzeća posluju – (kao što smo rekli, posebno mala i srednja preduzeća) – tako što se nastoji smanjiti nepotrebna administrativna i regulatorna opterećenja. Ta djelovanja uključuju mjerenje uticaja relevantnog zakonodavstva Unije na mala i srednja poduzeća, razvoj pametne regulative podsticanje za poslovanje i praktično unapređenje načela „najprije misli na malo” za donošenje politika na nacionalnoj i regionalnom nivou. COSME podupire stvaranje konkurentnih grana industrije s tržišnim potencijalom tako što pomaže malim i srednjim preduzećima da usvoje nove modele poslovanja i uključe se u nove sisteme proizvodnje dobara. Program je komplementaran s djelovanjima država članica u područjima gdje se bilježe visoke stope rasta, na primjer u turizmu.

Evropska banka za obnovu i razvoj obezbijedila je 20 miliona evra za ovaj projekat putem lokalnih partnerskih banaka, dok će se sredstva Evropske unije, u iznosu od četiri miliona evra, koristiti za finansiranje podsticaja i transfera know-how malim i srednjim preduzećima koja budu uključena u Program podrške malim i srednjim preduzećima u BiH.

COSME program je pokrenut za period od 2014. do 2020. sa budžetom od 2,3 milijarde evra. Šezdeset odsto ovog budžeta biće alocirano na finansijske instrumente za MSP-a. Mnogobrojne mjere, unutar programa COSME, usmjerene su direktno prema sektoru malih i srednjih preduzeća u EU i COSME pridruženim zemljama (posebno finansijski instrumenti, informacije, savjeti i alati za pomoć malim i srednjim preduzećima koja posluju na tržištu EU). 

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i komesarka za unutrašnje tržište, industriju, mala i srednja preduzeća i preduzetništvo ispred Evropske komisije Elzbieta Bienkowska potpisali su u junu ove godine u Briselu sporazum između Evropske unije i BiH o učešću BiH u programu COSME.

Predsjednik Područne privredne komore Banja Luka Goran Račić rekao je da mala i srednja preduzeća čine 99,5 odsto privrede u RS i da je zbog toga svaka pomoć privrednicima u RS dobrodošla.

- Kompletna naša ekonomija pripada toj grupi i svaka pomoć nam je neophodna. Potrebno je koristiti sve raspoložive fondove, pogotovo ako su oni evropski. To neće oporaviti našu privredu, ali je može poboljšati – istakao je Račić.

U Spoljnotrgovinskoj komori BiH dodaju da se ovim programom očekuju veliki efekti za mala i srednja preduzeća. Sredstva ovog programa su, kažu u Komori, prvenstveno namijenjena malim i srednjim preduzećima te nacionalnim, regionalnim i lokalnim organizacijama, udruženjima preduzetnika kao i institucijama koje djeluju na području podsticaja, unapređenja i podupiranja preduzetništva.

- Programom su obuhvaćene konkurentnost i održivost preduzeća u Evropskoj uniji, uključujući turistički sektor (384,4 miliona evra), promocija preduzetničke kulture (86,8 milionna evra), lakši pristup finansijama malih i srednjih preduzeća u obliku kapitala i dugovanja (1,436 miliona evra) i poboljšanje pristupa tržištima unutar EU i na globalnom nivou (2,443 miliona evra) – kazali su u Spoljnotrgovinskoj komori BiH. 

Spoljnotrgovinska komora BiH ujedno i jedan od dva konzorcijuma Evropske mreže preduzetništva u BiH. Drugi konzorcijum čine Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, Univerziteti u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu, Privredna komora RS i Inovacioni centar RS. Sporazum koji je Šarović potpisao u Briselu treba da dobije „zeleno svjetlo“ u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, potom Savjeta ministara BiH i Predsjedništva BiH, a nakon toga će se ovaj dokument naći i u Parlamentarnoj skupštini BiH. 

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić kaže da se procenat malih i srednjih preduzeća u RS uklapa u evropski prosjek. Đukić kaže da RS ima 67 velika preduzeća, a FBiH 84, od čega je u Tešnju čak njih – 26! Tešanjska privreda je, dodaje on, u 2014. godini izvezla 324 miliona KM!

- Naša baza podataka je dio evropske baze i to umnogome pomaže našim privrednicima. Pojavi se, na primjer, zainteresovani privredni subjekat iz Njemačke ili Belgije koji traži proizvođača stotinu komoda mjesečno od hrastovvine. Ili neko iz Turske traži zainteresovana preduzeća za vatrogasna vozila, odnosno za rotaciona plava svjetla, crijeva ili blatobrane. Tako najviše pomažemo našim firmama, jer ponuđač ne mora više da „torbari“ – istakao je Đukić. 

Kroz Evropsku mrežu preduzetništva, dodaje Đukić, Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća organizuje poslovne susrete. Jedan takav susret desiće se uskoro u Austriji, a u novembru, u Novom Sadu, biće organizovan susret privrednika Republike Srpske i Srbije.

Program COSME poboljšava pristup kreditima i finansiranju vlasničkim kapitalom za mala i srednja preduzeća putem dva finansijska instrumenta koji su dostupni od avgusta 2014. godine - The Loan Guarantee Facility (LGF) i The Equity Facility for Growth (EFG). Ovi instrumenti podržavaju nešto rizičnije poslovne aktivnosti malih i srednjih preduzeća koje ne mogu biti finansirane na drugi način zbog praznina na tržištu. Ovim finansijskim instrumentima upravlja Evropski investicioni fond (EIF) u saradnji sa finansijskim posrednicima u zemljama EU, koji će voditi ovu šemu na terenu i baviti se zahtjevima MSP-a za finasiranje putem „due diligence“ procedura, uvažavajući ukupne uslove za ove šeme. 

Pomoćnik ministra spoljnih poslova i ekonomske saradnje BiH Dragan Milović kaže da program COSME ima nekoliko dobrih strana, a jedna od njih je u tome što osigurava finansijsku pomoć i to u svim oblicima finansijskih isntrumenata – kredite, udjele u dioničkom kapitalu, grantove, bankarske garancije.

- Nakon implementacije ovog sporazuma neće firme će moći da se prijavljuju direktno na konkurse Evropske komisije. Moći će aplicirati i to bez administrativnih procedura u BiH. Omogućena je pomoć u okviru mehanizma Evropske preduzetničke mreže. Najveća prednost je to umrežavanje i povezivanje sa dvije ili tri kompanije. Ovaj program će omogućiti i da se na konkurse prijavljuju razne agencije, čak i lokalne zajednice – dodao je Milović. 

Mala i srednja preduzeća i preduzetnici koji žele da se prijave za finansiranje treba da kontaktiraju nekog od posrednika. Kontakt podaci finansijskih institucija koje obezbjeđuje finansiranje podržano od strane COSME, Horizon ili drugih EU finansijskih instrumenata dostupni su na portalu Access to Finance. Evropska mreža preduzetništva je takođe tu kako bi obezbijedila savjet i pomoć poslovnim subjektima o EU finansiranju i ostalim vidovima finansijske podrške. Finansijski posrednici koji žele da postanu posrednici za ove instrumente mogu podnijeti prijave prema European Investment Fundu do 30. septembra 2020.

Evropska mreža preduzetništva pruža savjete i podršku za mala i srednja preduzeća koja posluju na drugim evropskim i međunarodnom tržištu. Mala i srednja preduzeća mogu zatražiti od lokalnih partnera u svom regionu savjet i informaciju. Više od 600 partnerskih organizacija u preko 50 zemalja imaju mogućnost da dopru do preko dva miliona malih i srednjih preduzeća.  Usluge koje Mreža pruža uključuju savjetovanje o EU legislativi, savjetovanje i informisanje o EU programima, pomoć u traženju inostranih poslovnih partnera u EU ili svijetu, savjetovanje o pristupu finansijama unutar EU, podršku za inovacije i transfer tehnologije, uključujući savjetovanje o poboljšanju inovacionog kapaciteta menadžmenta i ključnih usluga upravljanja za MSP kroz instrumente iz programa Horizon 2020 i povratne informacije prema Evropskoj komisiji o iskustvima MSP-a sa EU zakonodavstvom.

Autori: G.D. i S.B.
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog