Vijesti

Tema dana: Šta članovi SzP-a misle o budućnosti ovog političkog saveza?

Nakon katastrofalnih rezultata oktobarskih lokalnih izbora, u javnosti se sve više spominje dezintegracija ili makar, transformacija Saveza za promjene. Ipak, istaknuti članovi SzP-a ne slažu se sa ovakvim kvalifikacijama, iako smatraju da je bilo velikih propusta.

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović ne vidi razlog zašto bi njegova partija napustila Savez, ali smatra da će se sve članice morati da konsultuju oko rezultata izbora i buduće politike SzP-a.

„Ne vidim razlog zašto bi PDP napuštao Savez za promjene, ali da ćemo sjesti i obaviti razgovore sa ostalim članicama, to sigurno. Nastojaćemo da promijenimo sve ono što se pokazalo neuspješnim“, izjavio je Borenović za naš portal. 

Na pitanje koliko je PDP zadovoljan izborima, Borenović odgovara: 

„PDP može biti zadovoljan, mi smo za nijansu popravili rezultat, ostvarili smo stabilan rast i pokazali da smo stabilna partija“, tvrdi on. 

Predsjednik Napredne Srpske Adam Šukalo ističe da ovaj savez nije ispunio ni svoje elementarne zadatke koji se odnose na zajedničke nastupe članica koalicije na izborima, dok su istovremeno iz Memoranduma o saradnji proizvoljno uzimali ono što im odgovara.

„Nažalost, SzP je u proteklom periodu i postojao samo u formi. Memorandum o saradnji članica SzP-a koji je potpisan 28.12.2015. godine nije realizovao ključne ciljeve. On se odnosi na jedinstven nastup na lokalnim izborima u svim opštinama i gradovima, jedinstvena koordinaciona tijela SzP-a za sprovođenje politika i nastupa u NSRS i zajedničkim institucijama BIH. Od svega toga članice Saveza su u odnosu na potpisani memorandum uzimali po principu"švedskog stola", samo on što im se sviđa“, tvrdi Šukalo. 

On smatra da Savez za promjene nije ispunio ni svoj glavni cilj, a to je borba protiv kriminala i korupcije.

„Činjenica da se Predsjednistvo Saveza za promjene u toku izborne kampanje sastalo samo jednom pokazuje da sam Savez nije ni zaživio. Djelovanje SzP-a je bilo reaktivnog ,a ne proaktivnog karaktera. Da budem potpuno iskren, ključni programski cilj - borba protiv kriminala i korupcije- nije ostvaren“, objašnjava Šukalo.

„Savez za promjene uprkos gubitku na lokalnim izborima nije izgubio legitimitet u Vlasti na državnom nivou“, poručio je juče član GO SDS-a, i srpski delegat u Domu naroda PSBIH Darko Babalj.

Babalj kaže da će se situacija analizirati, nakon čega će SzP odrediti svoj politički kurs.

„Mi možemo očekivati pregrupisanje naših stvari i snaga, ne vidim nijednog grešku koju smo mi napravili do sada i mi ćemo na dalje istrajati“, rekao je Babalj i dodao da SNSD u Predstavničkom domu Parlamenta BiH ima 6 poslanika, a Savez za promjene ukupno ima 7 poslanika, od čega SDS pet i NDP jednog, sedmi član ovog kluba je sada nezavinski poslanik Jovan Vukovljak, koji je napustio DNS.

Autor: Stefan Blagić

   

 
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog