Svijet

Istorijska presuda: Prvi srpski dužnik u "švajcarcima" koji je dobio banku na sudu

"Siguran sam da je ovo istorijska presuda i spas 21.000 porodica u Srbiji. Mi odustajemo od zahteva za konverzijom kredita u evro po paritetu koji je važio na dan isplate kredita. Animiraćemo što više korisnika da tuže banke i na ovaj način rešimo problem", rekao je predsednik Udruženja Efektiva Dejan Gavrilović.

Prvi srpski korisnik kredita indeksiranog u švajcarskim francima dobio je pred sudom raskid ugovora sa bankom, javljaju mediji. Kako je predsednik Udruženja Efektiva Dejan Gavrilović objasnio za Dnevnik N1 televizije, reč je o klijentu koji je na dan isplate kredita od banke dobio sedam miliona dinara, do sada je otplatio šest i po miliona dinara kredita, a po planu isplate banci duguje još 13,5 miliona dinara zbog promena kursa švajcarca. Raskid ugovora znači da će svaka strana morati da vrati ono što je primila, odnosno klijent će vratiti sumu koju je dobio od banke sa zateznom kamatom, dok će banka vratiti sav novac koji je klijent otplatio, zajedno sa zateznom kamatom.

Ova presuda doneta je po tužbi koju je podneo korisnik kredita, tražeći raskid ugovora zbog promenjeni okolnosti.

"Siguran sam da je ovo istorijska presuda i spas 21.000 porodica u Srbiji. Mi odustajemo od zahteva za konverzijom kredita u evro po paritetu koji je važio na dan isplate kredita. Više ne tražimo takav zakon, već idemo na raskid ugovora. Animiraćemo što više korisnika da tuže banke i na ovaj način rešimo problem", najavljuje Gavrilović.

Sudija Ustavnog suda Dragiša Slijepčević je nedavno izjavio da su krediti izgubili smisao za jednu ugovornu stranu i da su podložni raskidu ugovora, i zbog toga pozvao građane zadužene u "švajcarcima" da podnesu grupne tužbe. Građani Srbije su ogorčeni jer su naši susedi Hrvati i Crnogorci problem sa "švajcarcima" rešili Zakonom o konverziji kredita.

U Hrvatskoj je nedavno Addiko banka izgubila sudski spor i vratila klijentkinji preplaćenu kamatu za kredit u "švajcarcima", a na to još i platila kamatu. Banka u ovom slučaju nije uložila žalbu na prvostepenu presudu, kao ostale banke. Inače, u Hrvatskoj dužnici preostali dug plaćaju u evrima, što ne odgovara bankama jer navodno gube ogroman novac. Zato je i Unikredit banka tužila državu Hrvatsku sa zahtevom za odštetu od pola milijarde evra.

Vrhovni sud Hrvatske je prošle godine doneo presudu u kojoj je dužnicima s kreditima vezanim za švajcarski franak priznao da je kamatna stopa tih kredita nezakonita. Prethodna presuda Visokog trgovačkog suda dovela je do niza tužbi protiv banaka u Hrvatskoj, sa zahtevom za povraćaj novca. Upravo je to put kojim je krenula Srbija. Mađarski premijer Viktor Orban je tu situaciju sa "švajcarcima" rešio za jedan dan, tako što je kredite u švajcarskom franku prebacio u forinte.

Nedavno se oglasio i advokat Denis Perinčić, predsednik Republičke unije potrošača Srbije, koji je zastupao preminulog glumca Milorada Mandića Mandu, rekavši da banke bukvalno ubijaju ljude svojim zahtevima. On tvrdi da su banke "lažno predstavile klijentima da su krediti u švajcarcima povoljniji u odnosu na druge, a da je on to bio samo na dan odobrenja, pritom izostavivši upozorenje na dvostruki devizni rizik, zbog čega će potrošač narednih 20 godina svoju nevinost skupo platiti."

On kaže da postoji slučaj australijskih banaka sedamdesetih godina, kada su farmeri uzimali kredite sa varijabilnom valutom. Posle sedam godina suđenja, bankari su izgubili na sudu.

Narodna banka Srbije je jo 2011. godine zabranila plasiranje kredita u valuti koja nije evro. Narodna banka je još 2014. predložila četiri modela konvertovanja kredita, ali konačno rešenje nije postignuto.

Izvor: Nedeljnik
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog